- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tot mai mulți clienți își fac cumpărăturile în rate. La ce capcane ascunse sunt expuși: „Coșul mediu ajunge la 4.000 de lei”

16 Sep, 21:15 • Toma Anca
Potrivit unor date, din ce în ce mai mulți clienți își fac cumpărăturile în rate, ori pentru că nu își permit să plătească toată suma, ori nu vor o gaură prea mare în buget și preferă o rată lunară. Cert este că foarte multă lume nu știe ce se expune atunci când plătesc cu un card de cumpărături și achiziționează mai mult decât își permite.
Tot mai mulți clienți își fac cumpărăturile în rate. La ce capcane ascunse sunt expuși: Coșul mediu ajunge la 4.000 de lei

Cumpărăturile în rate sunt în creștere de la lună la lună. Cele mai multe produse achiziționate sunt telefoane mobile frigidere sau mașini de spălat. Coșul unui client ajunge acum la aproximativ 4.000 de lei.

Observăm o creştere de 10% lună de lună, de la începutul anului. Principalele produse – telefoanele şi produsele albe. Frigidere, maşini de spălat. Şi creşterea coşului de cumpărături mediu. Dacă anul trecut ajungea la 2.500 – 3.000 de lei, anul acesta putem vorbi de 3.500 – 4.000 de lei”, a declarat Matei Bogdan, marketing manager.

Citește și: STUDIU: Românii au făcut cumpărături de 58,5 miliarde de lei în prima jumătate a anului. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pe mâncare

„Se promovează cumpărăturile sub impuls”

Față de anul trecut, românii aleg produse mai calitate și mai scumpe. „Am ajuns la o medie cam între 20 şi 25% dintre comenzi plasate cu wallet. Vedem o diferenţă la valoarea comenzilor, care este cu 30-40% mai mare, în medie, faţă de comenzile fără wallet. Se apropie de 500 de lei. Se comandă produse un pic mai premium”, a spus Andrei Chirilă, director marketing.

Clienții care își fac rate pentru a-și achiziționa diverse riscuri sunt expuși la supraîndatorare.  „Principalele două riscuri sunt: poţi să te supraîndatorezi. Să îţi cumperi mai mult decât îţi permiţi. Apoi se promovează cumpărăturile sub impuls. Pentru că vezi, îţi place, cumperi”, a spus Irina Chițu, director comparator bancar FinZoom.ro.

Însă, puțină lume știe că, în cazul în care nu plătim ratele pentru produsele comandate, riscăm să fim raportaţi la Biroul de Credite şi să nu mai putem face alte împrumuturi.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 119 luni, la un randament mediu de 6,78% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).