Toți producătorii și comercianții de produse agricole și alimentare vor fi obligați să raporteze lunar stocurile către stat. Această măsură nu se va aplica comercianților cu suprafață de vânzare de până la 400 mp inclusiv, restaurantelor și ”comercianților care desfășoară activități de comercializare în zone publice”, potrivit profit.ro
Însă ceilalți operatori economici care nu vor respecta această măsură vor fi sancționați cu amendă între 5.000 lei și 20.000 lei.
Inițiatorii acestui proiect sunt cei de la PNL, iar argumentul lor a fost acela că în contextul actual ”este necesară luarea unor măsuri pentru a preîntâmpina eventualele efecte negative în ceea ce privește asigurarea populației cu produse agroalimentare și materii prime pentru industria alimentară”.
Liderii opoziției spun că proiectul nu introduce decât o nouă obligație, împovărătoare, pentru producători și comercianți și că poate deveni mai degrabă o vulnerabilitate la adresa securității alimentare, în condițiile în care datele privind stocurile alimentare pot fi folosite și în alte scopuri, în cazul neprocesării adecvate a acestora.
Măsurile de raportare a stocurilor privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare, procesare și comercializare a produselor agricole și alimentare și sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul agroalimentar, conform formei adoptate.
În schimb, noua măsură nu este aplicabilă ”comercianților care dețin structuri de vânzare cu suprafață de vânzare de până la 400 mp inclusiv, fără spațiile destinate depozitării, păstrării, și producției mărfurilor, birourilor și anexelor, comercianților ambulanți, comercianților care desfășoară activități de servicii de alimentație publică, precum și comercianților care desfășoară activități de comercializare în zone publice”.
Reprezentanții Ministerului Agriculturii au anunțat că vor dezvolta un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar. Mai mult, în vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii.
În acest moment, proiectul așteaptă promulgarea președintelui țării pentru a intra în vigoare. Apoi în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturiiși Ministerului Finanțelor, va aproba prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a noilor prevederi.
După ce va intra în vigoare noua lege, produsele agricole și alimentare pentru care operatorii economici din sectorul agroalimentar vor avea obligația furnizării de date satatistice de evidență a stocurilor:
a) legume-fructe;
b) cereale și produse pe bază de cereale;
c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase;
d) leguminoase furajere;
e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase;
f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte;
g) lapte și produse din lapte; h) produse de morărit și panificație;
i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe;
j) grăsimi și uleiuri;
k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate; l) orez; m) plante aromatice, sare și condimente;
n) ceaiuri;
o) zahăr;
p) miere;
q) drojdie.