Proprietarii de apartamente din România sunt nevoiți să respecte mai multe reguli cu strictețe. În caz contrar, legea îi poate pedepsi crunt. Aceștia riscă să primească amenzi care pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 100.000 de lei, conform A1.ro.
Traiul în zonele urbane, deși este unul comod, implică respectarea mai multor reguli. De pildă, proprietarii de apartamente sunt obligați prin lege să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare mai complexe.
Totuși, unii proprietari de apartamente nu țin cont de prevederile legale când au de executat lucrări de renovare. Ei trebuie să știe că legea este strictă și se poate întoarce împotriva lor, iar încălcarea regulilor poate veni cu amenzi usturătoare.
În funcție de natura construcției, cetățenii au nevoie de autorizații, conform prevederilor legale. Prevederea se aplică în cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural. Astfel de intervenții nu se pot executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.
În această categorie de lucrări sunt incluse: închiderea balconului, recompartimentarea spațiului de locuit și orice alte modificări exterioare de amploare. În ceea ce privește actele necesare acestor lucrări, aici intră și memorii de arhitectură, relevee și avize de la proiectanți și experți tehnici.
Atenție! Dacă locuiți într-o clădire care este încadrată în categoria monumentelor istorice, întregul proces este unul deosebit de complex. Proprietarii de apartamente în astfel de blocuri sunt obligați să aibă autorizații de construcție pentru orice intervenție, mai spune sursa citată.
Dacă aveți un apartament și nu respectați aceste reguli, trebuie să știți că riscați amenzi uriașe. Ele pleacă de la 1.000 de lei și pot ajunge în unele cazuri la 100.000 de lei.
Așadar, lucrările demarate fără autorizație, care afectează structura clădirii (de exemplu pentru demolarea pereților) necesită permisiune. Autoritățile pot fi sesizate de orice rezident al clădirii în are loc intervenția.
Există și o serie de lucrări pentru care proprietarii nu au nevoie de autorizație. În această categorie intră reparațiile și înlocuirea tâmplăriei, zugrăvelile, vopsirea în interiorul propriei locuințe, dar și reparațiile la instalațiile interioare. În aceste cazuri poate fi necesară, uneori, aprobarea asociației de proprietari sau a vecinilor.