Românii care lucrează cu acte în regulă iar angajatorii lor plătesc contribuțiile la sănătate au dreptul la serviciile medicale oferite de stat, însă puțini sunt cei care știu cum să verifice dacă beneficiază sau nu de asigurare medicală. Totul se face cu doar câteva click-uri, arată CNAS.
Potrivit legii sănătății nr. 95/2006, sunt momente când asigurarea la sănătate încetează. Pentru salariați, asigurarea se pierde în trei luni de la data încetării raporturilor de muncă/de serviciu.
Citește și: Alexandru Rafila, declarații despre asigurările private de sănătate. Anunțul făcut de ministrul Sănătății
Asigurarea la Sănătate în sistemul de stat a celor fără venituri, sau cu venituri, dar fără obligația plății CASS, costă 1.980 de lei în 2024.
Dacă ești curios să verifici dacă ești asigurat în cadrul sistemului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), să știi că se poate face simplu și chiar rapid, cu doar câteva click-uri. Trebuie să accesezi Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).
Acest serviciu este disponibil fără niciun cost și poate fi accesat la orice oră, de orice persoană. Accesând portalul, vei observa două secțiuni de informații:
Ce este CID-ul ?
CID-ul reprezintă Codul de Identificare al asiguraţilor din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) şi va fi inscripţionat pe Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate (CEAS) sub numele „Cod de asigurat”.
CID-ul este folosit la identificarea unică în sistem a persoanelor asigurate. Valoarea sa este generată pe baza CNP-ului.
Este necesar să mai completezi apoi informația de securitate, adică un cod numeric afișat pe platformă. Pentru a verifica dacă ești asigurat, trebuie apoi doar să dai click pe butonul „caută”.
Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic și cele prevăzute în Programul național de imunizari, monitorizarea evoluției sarcinii și a lauzei, servicii de planificare familială în condițiile art. 223, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru, scrie cas.cnas.ro.
Vezi și: Pacienții suportă 20% din totalul cheltuielilor din sănătate. Anunțul ministrului Alexandru Rafila