Un proiect de lege a fost adoptat marți de Plenul Camerei Deputaţilor. Acesta prevedere că statul român are obligația de a suporta cheltuielile aferente repatrierii românilor decedați departe de România. Legea urmează să fie promulgată și să intre în vigoare în perioada următoare.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei statului român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate. 5.000 de euro este suma suportată pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare, scrie Agerpres.
Ar mai putea să te intereseze: Numărul copiilor din România cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a scăzut cu peste 10.000
„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Repatrierea unei persoane decedate ține cont de de mai mulți factori. Dacă este vorba de o moarte naturală care a avut loc într-o țară din Uniunea Europeană, atunci procesul se întinde până la 72 de ore. Pe de altă parte, pot să apară și întârzieri cauzate de factori imprevizibili sau incontrolabili.
Indiferent de situație, agenția de pompe funebre păstrează contactul permanent cu familiile în cauză, întrucât organizarea ceremoniei de înmormântare să fie stabilită clar, pentru ca cei rămași în urmă să-și poată lua rămas bun.
Ai mai putea citi și: O nouă taxă SE MAJOREAZĂ de la 1 ianuarie. CFA România: „Acesta este un risc pe care va trebui să ni-l asumăm”