- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se schimbă legea privind românii decedați în străinătate! Guvernul a decis cine va suporta cheltuielile de repatriere

08 Oct, 14:56 • Mălureanu Rebecca
Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege prin care se vor repatria românii decedați departe de casă, prin banii statului. Cauza este susținută pentru a sprijini familiile în astfel de situații, când costurile ridicate de repatriere sunt o povară financiară semnificativă.
Se schimbă legea privind românii decedați în străinătate! Guvernul a decis cine va suporta cheltuielile de repatriere

Un proiect de lege a fost adoptat marți de Plenul Camerei Deputaţilor. Acesta prevedere că statul român are obligația de a suporta cheltuielile aferente repatrierii românilor decedați departe de România. Legea urmează să fie promulgată și să intre în vigoare în perioada următoare.

Proiect de lege aprobat! Sprijin din partea statului pentru românii decedați în străinătate

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei statului român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate.  5.000 de euro este suma suportată pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare, scrie Agerpres.

Proiectul de lege ce prevede repatrierea românilor decedați departe de casă s-a aprobat!
Proiectul de lege ce prevede repatrierea românilor decedați departe de casă s-a aprobat!

Ar mai putea să te intereseze: Numărul copiilor din România cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a scăzut cu peste 10.000

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Cât timp durează procesul de repatriere a unei persoane decedate?

Repatrierea unei persoane decedate ține cont de de mai mulți factori. Dacă este vorba de o moarte naturală care a avut loc într-o țară din Uniunea Europeană, atunci procesul se întinde până la 72 de ore. Pe de altă parte, pot să apară și întârzieri cauzate de factori imprevizibili sau incontrolabili.

  • condițiile nefavorabile ale vremii;
  • necesitatea unui transport aerian sau naval;
  • producerea decesului în timpul weekendului când instituțiile statului sunt în general închise și nu pot fi eliberate actele necesare;
  • necesitatea demarării unei anchete de către forțele de ordine dacă este vorba de o crimă;
  • diferite probleme neprevăzute care pot avea loc în momentul trecerii graniței unei țări.

Indiferent de situație, agenția de pompe funebre păstrează contactul permanent cu familiile în cauză, întrucât organizarea ceremoniei de înmormântare să fie stabilită clar, pentru ca cei rămași în urmă să-și poată lua rămas bun.

Ai mai putea citi și: O nouă taxă SE MAJOREAZĂ de la 1 ianuarie. CFA România: „Acesta este un risc pe care va trebui să ni-l asumăm”