Vești noi pentru toți românii de peste graniță, mai ales pentru cei din UK. Departamentul Consulatului de la Londra a comunicat informații importante pentru deținătorii de certificate de stare civilă vechi (seriile E.N., E.D, E.C.). Documentele nu mai sunt valabile.
„Vă supunem atenției faptul că anumite certificate de stare civilă, emise anterior datei de 31.12.1997, si anume cele cu seriile E.N (naștere), E.C. (căsătorie) şi E.D. (deces) urmate de un număr de maxim 6 cifre, nu mai produc efecte juridice.
Ca urmare, acestea nu mai sunt valabile si nu mai pot fi acceptate la preluarea cererilor de pasapoarte electronice.
Vă reamintim că puteți solicita duplicat al certificatului de stare civilă (certificat în forma actualizată) prin intermediul misiunii diplomatice”, potrivit comunicatului Consulatului General Londra.
Toate serviciile consulare se prestează numai pe bază de programare prealabilă, mai ales atunci când vine vorba despre schimb de documente. Programările sunt GRATUITE și disponibile pe pagina web: www.econsulat.ro.
La ora actuală ar fi peste 1,4 milioane de români în Marea Britanie, potrivit europarlamentarului Rareș Bogdan. Acesta a explicat, de mai multe ori, că a obținut cifra de la „oficialități” de la Londra. Acum, mare provocare a statului român este să reușească să le ofere servicii consulare mai bune, potrivit lui Rareș Bogdan.
Potrivit politicianului, cel puțin în zona metropolitană a Londrei ar fi aproape 450.000 de români, în timp ce în oraș ar trăi aproape 60.000. Mulți români ar trăi și în orașul Machenster, aproape 20.000. Pe locurile următoare, cei mai mulți români ar mai fi în Italia, Germania, Spania, SUA și Franța, urmată de Austria.
„Nu știu câți dintre acești români se vor mai întoarce în următorii ani acasă, mulți vor veni foarte probabil în momentul pensionării. Marea provocarea a Statului Român este cum reușește să le ofere servicii consulare profesioniste, măcar decente, (!!!) și de asemenea suficiente. În Marea Britanie lipsesc minim două Consulate, în Germania minim unul în plus, în Spania minim două în plus.
Aș vrea să vă rog să ne ajutăm împreună și să îmi scrieți direct sau în privat unde serviciile consulare sunt bune, unde sunt foarte bune, unde sunt decente și mai ales unde acestea sunt proaste, insuficiente, întârziate, arogante, nesimțite sau total lipsite de profesionalism”, transmite Rareș Bogdan.
Vezi și: 50.000 de euro pentru fiecare român! Condiții de eligibilitate pentru a obține banii în 2023