- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Toți românii trebuie să știe asta. Ce se întâmplă cu dobânzile la depozitele bancare în luna iunie

11 Jun, 21:39 • stefan.vlad
Ce se întâmplă cu dobânzile la depozitele bancare în luna iunie. În momentul de față, cea mai avantajoasă dobândă bancară la un depozit de 12 luni în lei este de 7%. Pentru suma de 10.000 de lei păstrată la bancă timp de un an vei avea un câștig de aproximativ 630 de lei, după impozitarea de 10%.
Toți românii trebuie să știe asta. Ce se întâmplă cu dobânzile la depozitele bancare în luna iunie

Ce se întâmplă cu dobânzile la depozitele bancare în luna iunie. Anul trecut, cea mai avantajoasă dobândă pentru depozitul pe 12 luni era de 8,45%, cu aproape 2 puncte procentuale mai mult față de cea mai bună ofertă actuală. Se pare că economiștii băncilor comerciale au operat deja reduceri ale ratelor și nu au așteptat după scăderea dobânzii cheie dictată de Banca Națională a României.

Citește și: Depozite bancare sau titluri de stat în euro? Află care sunt cele mai bune dobânzi în aprilie 2024

Ce se întâmplă cu dobânzile la depozitele bancare în luna iunie

BNR a menținut dobânda cheie la nivelul de 7% pe an, în ciuda așteptărilor analiștilor care estimau o scădere începând din luna mai. Inflația ridicată, alimentată de modificările fiscale aduse de Guvern și de creșterea salarială din România, dar și presiunea pe finanțele publice în anul electoral 2024 sunt principalele motive pentru care Isărescu preferă să fie precaut și să nu scadă încă dobânzile, scrie wall-street.ro.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie 2024 la 5,9% (n.red. ultima valoare disponibilă), de la 6,61% în martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,07%, cele nealimentare cu 7,17%, iar serviciile cu 10,05%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în momentul de față, băncile prezente în România oferă dobânzi real pozitive: după încheierea maturității depozitului vei scoate atât banii „mâncați de inflație”, ba, mai mult, vei avea și un mic randament.

Au fost luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei pe 12 luni oferite de băncile enumerate. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.