Raluca Turcan, deputatul liberal, a inițiat un proiect de lege, prin care se vor efectua controale la domiciliu la persoanele care se anunță în concediu medical. În cazul în care persoanele nu răspund la ușă sau nu permit verificarea, nu vor primi banii de concediu, a informat profit.ro.
Factorul decisiv care a dus la aceste măsuri a fost că în doar două luni de când a început anul curent, au fost cerute deja sume în procent de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.
„Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp și în condițiile stabilite prin lege. Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare/ locale”, a explicat Raluca Turcan.
Aceasta dă însă asigurări că se vor respecta drepturile și libertățile cetățenești garantate de Constituția României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului.
„Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical (care nu sunt internate) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp declarat”, mai anunță inițiatoarea.
„Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical. Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale”, propune fostul ministru al Muncii.
Raluca Turcan tocmai a fost numită la șefia Comisiei de muncă a PNL, și urmărește să reducă cererile de concediu medical în mod fraudulos.
„Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății. Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie.”, mai susține Raluca Turcan.
Astfel dacă prin Legea Bugetului de Stat pe 2023 s-au aprobat fonduri în suma de 3,7 miliarde lei, la 28.02.2023 obligațiile restante de plată înregistrate erau de 2,2 miliarde lei.
Alte articole: Statul plătește 5,9 miliarde de lei pentru concediile medicale. Principalele motive pentru care angajații absentează