- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Traian Băsescu, pe valul luxului. Noua pensie fabuloasă îi va umple conturile din 2024

21 Sep, 22:21 • Bugiu ⁠Ana Maria
Noua pensie a lui Traian Băsescu este de lux. Ce venituri va avea în 2024.
Traian Băsescu, pe valul luxului. Noua pensie fabuloasă îi va umple conturile din 2024

Traian băsescu ia o pensie uriașă, după noua recalculare. Veniturile sale s-au mărit considerabil în 2024, conform calculelor făcute de specialişti, potrivit bugetul.ro.

Astfel, fostul şef de stat va primi o sumă şi mai mare pentru postul de deputat din Parlamentul European pe care l-a avut în forul legislativ de la Bruxelles.

Pensia pentru funcționarii europeni este calculată la 3,5% din salariu pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună suplimentară, cu un plafon de 70%. Aceste pensii sunt plătite din bugetul Uniunii Europene, conform regulamentului Parlamentului European.

„Pensia reprezintă 3,5% din salariul lor pentru fiecare an complet în funcție și o doisprezecime din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total. Costul este suportat de bugetul UE”, spune regulamentul din Parlamentul European.

Te-ar mai putea interesa și: Traian Băsescu, politicianul cu cele mai mari investiții în titluri de stat. Ce scrie în declarația de avere din iunie 2024

foto: Traian Băsescu

wk Traian Băsescu, pe valul luxului. Noua pensie fabuloasă îi va umple conturile din 2024

Traian Băsescu a declarat că, în ciuda carierei sale lungi și variate, având funcții precum comandant de navă, ministru, primar general și președinte al României timp de 10 ani, pensia sa inițială a fost de doar 2.980 de lei.

Băsescu a comparat situația sa cu cea a lui Alexandru Vișinescu, fost torționar, care a beneficiat de o pensie specială de 5.500 de lei, subliniind astfel inegalitatea dintre pensiile obișnuite și cele speciale. El a criticat sistemul care favorizează anumite categorii, chiar și în cazuri controversate, cum sunt torționarii.

„Am ieșit cu pensie de 2.980 de lei, comandant de navă, fost ministru, fost primar general, fost președinte. Cu asta am ieșit, vă aduc fluturașul. Iar Ficior, cel care a murit, avea 5.500 de lei, pentru că e la pensii speciale.

Deci, un fost președinte are o pensie mai mică decât… Dacă ai fost 10 ani președinte, vreo 10 prin guverne, 12 ani comandant de navă, ai 2.980, dacă ai fost torționar, ieși cu 5.500 de lei”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu încearcă să desființeze o lege pentru a-și recupera privilegiile de fost președinte, după ce acestea i-au fost retrase în urma deciziei definitive din martie 2022, care a confirmat colaborarea sa cu Securitatea, sub numele de cod „Petrov”.

După această hotărâre, Băsescu a pierdut indemnizația, vila de protocol și protecția asigurată de garda de corp. El susține că, în 2021, Parlamentul a modificat Legea 406/2001 special împotriva sa, introducând o formă de „lustrație”.

În august 2024, Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea lui Băsescu de a sesiza Curtea Constituțională pentru a analiza constituționalitatea acestei legi, împreună cu modificările aduse de Legea 243/2021.

T-ar mai putea interesa și: Legătura surprinzătoare dintre Horia Constantinescu şi Traian Băsescu. Cum a ajuns fostul preşedinte să stea în casa şefului ANPC