- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Traian Băsescu, politicianul cu cele mai mari investiții în titluri de stat. Ce scrie în declarația de avere din iunie 2024

09 Aug, 19:14 • stefan.vlad
Traian Băsescu, politicianul cu cele mai mari investiții în titluri de stat. În vârstă de 73 de ani, fostul preşedinte al României și actual europarlamentar, deține titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor din România în valoare totală de 3 milioane de lei și 575.000 de euro
Traian Băsescu, politicianul cu cele mai mari investiții în titluri de stat. Ce scrie în declarația de avere din iunie 2024

Traian Băsescu, politicianul cu cele mai mari investiții în titluri de stat. Fostul președinte este de asemenea acționar al producătorului și furnizorului de gaze naturale Romgaz cu un număr de aproape 3.000 de acțiuni evaluate la 168.000 de lei.

De la Parlamentul European Băsescu a declarat un venit anual încasat în 2023 de 93.300 de euro. El are o pensie de 100.716 lei.

La categoria venituri din alte surse Băsescu a declarat 81.013 euro ca diurnă de deplasare de la Parlamentul European şi o sumă forfetară de 57.000 de euro.

Citește și: Legătura surprinzătoare dintre Horia Constantinescu şi Traian Băsescu. Cum a ajuns fostul preşedinte să stea în casa şefului ANPC

Traian Băsescu, politicianul cu cele mai mari investiții în titluri de stat

Potrivit datelor prezentate de ZF, în declaraţia de avere din iunie 2024, fostul preşedinte a publicat mai multe investiţii în titluri de stat denominate în monedă naţională, în valoare totală de 3 milioane de lei, şi altele de 575.000 de euro.

Băsescu are investiții în lei în nouă emisiuni de titluri de stat denominate în monedă națională și patru în euro. Nu se menționează dacă sunt investiții în titluri Tezaur sau în Fidelis. Cele din urmă ajung la Bursa de Valori București odată finalizată perioada de subscriere. Dobânzile încasate de titlurile de stat au fost de 87.612 lei și 7.400 de euro.

Traian Băsescu a fost obligat să părăsească vila de protocol din strada Gogol, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a stabilit, definitiv, că acesta a fost colaborator al Securității, și nu se mai poate bucura de privilegiile acordate foștilor președinți.

Nemulțumit, fostul președinte a anunțat că se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, afirmând că ”documentele folosite sunt de la contrainformații militare și nu de la Securitate”, însă a lansat și acuzații grave conform cărora pierderea vilei de protocol este urmarea unui atac concertat care a pornit chiar din Parlament.

Urmărește Daily Business pe Google News