- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Traiul din România îi face pe muncitorii străini să se stabilească aici. Ce salarii primesc angajații din orient

27 Jan, 23:32 • Polojan Tudor
Muncitorii veniți în România pentru o viață și un trai mai bun hotărăsc, după un anumit timp, să se mute definitiv în țara care le-a dat un viitor mai ușor. Acesștia învață limba română, formează comunități și își aduc familiile aproape.
Traiul din România îi face pe muncitorii străini să se stabilească aici. Ce salarii primesc angajații din orient

Peste 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene au fost aduși anul trecut în România la cererea angajatorilor care au rămas fără forță de muncă. Cei mai mulți vin din orient, din Sri Lanka, iar după ce se pun pe picioare își aduc și familiile cu ei pentru a le putea oferi și lor o viață mai ușoară, scrie stirileprotv.ro.

De exemplu, într-un abator din București lucrează peste 70 de muncitori străini. Aceștia au venit din Sri Lanka iar după ce s-au acomodat și-au adus și soțiile.
Dana, cum îi spun colegii, pe numele ei real Dhananjani, a ajuns în România în luna decembrie. Era profesor de limba engleză, se căsătorise recent în țara ei, dar în România are salariul mai mare și o viață mai ușoară.

„Îmi place clima și îmi place țara aceasta. Am visat să vin într-o zi într-o țară europeană”, a spus Dana

Soțul Danei, Dinesh, s-a îndrăgostit de România și de cultura culinară de la noi. Acesta a învățat repede limba română.

„Este multă mâncare la cantină, sarmale, mămăligă, pilaf, carne. Toată îmi place. La mine în țară toată mâncarea e picantă, aici nu e picantă”, a povestit Dinesh.

Mai citește și: Pensii 2023. Marius Budăi, anunţ-bombă: recalcularea pensiilor se va face după legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea, şi nu după legea agreată prin PNRR

Muncitori străini în România/ sursa foto: impact.ro
Muncitori străini în România/ sursa foto: impact.ro

De la simpli colegi muncitori, la soț și soție

Chiar dacă vin de pe aceleași meleaguri, Anil Pahala și noua lui soție s-au căsătorit în România. Locuiește în țara noastră de 5 ani, iar de o lună s-a căsătorit.

„În timpul liber mergem în București și călătorim. Am mers la Brașov, București, am fost deja în Timișoara. Îmi place serviciul meu și compania mea m-a ajutat să o aduc aici și pe soția mea”, a spus el.

Totalul muncitorilor străini din afara Uniunii Europene în România se ridică la 117.000, se arată în datele Inspectoratului General pentru Imigrări. În anul 2022, angajatorii au cerut aproximativ 140.000 de avize de angajare, cu 40% mai mult decât limita impusă de Guvern. Cea mai mare cerere vine din partea domeniului construcțiilor, aproximativ 27.000.

„Din 28 noiembrie, noi avem o lege care, la schimbarea de angajator, un cetățean străin care este pe teritoriul României și se mută la alt angajator consumă din contingenul de 100.000, ceea ce nu se întâmpla până acum. Contingentul ăla de 100.000 pe care noi îl avem va fi epuizat cred că până la jumătatea lunii mai”, a spus Elena Panțiru, Cofondator al Patronatului Importatorilor de forță de muncă.

Te-ar mai interesa și: Se aprobă schema de sprijin. Veste de ultim moment pentru companiile românești din partea Comisiei Europene. De câți bani vor beneficia în 2023

Urmărește Daily Business pe Google News
Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult