- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Transelectrica, lovitură de 3,5 milioane de lei! Obligată să plătească despăgubiri uriașe fostului șef după pierderea procesului

26 Oct, 08:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Transelectrica, compania națională de transport al energiei electrice, a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 3,5 milioane de lei unui fost director după ce a pierdut un proces de arbitraj la Viena. Compania a fost criticată și pentru nereguli în gestionarea resurselor, având alte litigii pe rol și riscuri de pierderi financiare suplimentare.
Transelectrica, lovitură de 3,5 milioane de lei! Obligată să plătească despăgubiri uriașe fostului șef după pierderea procesului

Transelectrica, compania care gestionează transportul național de energie electrică și funcționează sub coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a fost obligată să achite despăgubiri de peste 3,5 milioane de lei unui fost director, după ce a pierdut un proces de arbitraj, potrivit economedia.ro.

În iunie 2021, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis să demită Directoratul companiei, numit anterior pentru un mandat de patru ani, din care făcea parte și Marius-Viorel Stanciu.

Te-ar mai putea interesa și: Noii membri ai directoratului Transelectrica preiau funcțiile, dar corpul de control al premierului acuză nereguli grave!

foto: Transelectrica

Transelectrica, lovitură de 3,5 milioane de lei! Obligată să plătească despăgubiri uriașe fostului șef după pierderea procesului

După revocarea sa, Stanciu a apelat la Centrul de Arbitraj de la Viena, solicitând despăgubiri de peste 4,3 milioane de lei pentru compensații de neconcurență, rezilierea contractului și alte daune accesorii. Recent, Curtea de Arbitraj de la Viena a decis în favoarea fostului director, impunând Transelectrica plata a peste 3,5 milioane de lei drept compensații financiare, conform anunțului companiei de la Bursa de Valori București.

„În continuarea informațiilor diseminate prin raportul curent transmis prin intermediul instituțiilor pieței de capital în dată de 31 octombrie 2023, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. informează publicul investitor asupra faptului că, urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5768 Stanciu Marius-Viorel (RO) vs. Transelectrica (RO), Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții împotriva Companiei, după cum urmează:

– plata sumei brute de 743.352,62 lei reprezentând compensația de neconcurență conform contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;

– plata sumei brute de 2.879.597,63 lei reprezentând daune pentru revocarea fără culpă a contractului de mandat (componentă fixă și variabilă potrivit contractului de mandat), la care se adaugă accesorii.

Plata efectivă a acestor sume se va face la valoarea netă a acestora. Compania a fost obligată, totodată, la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale”, arată anunțul transmis de Transelectrica la Bursă.

Transelectrica, operatorul național al rețelei de transport de energie electrică, controlat de Secretariatul General al Guvernului, a fost obligată prin decizie judecătorească să plătească peste 30 de milioane de lei, constând în salarii restante, bonusuri și penalități, către foști directori concediați ilegal.

Conform unui raport amplu al Curții de Conturi, obținut de Economedia, compania nu a întreprins măsuri suficiente pentru a-și proteja interesele în instanță, lucru care a condus la pierderi financiare semnificative. Mai mult, Transelectrica are în prezent pe rol alte procese similare, ceea ce înseamnă că această sumă ar putea crește în viitorul apropiat.

Raportul Curții de Conturi relevă și alte deficiențe grave în gestionarea resurselor Transelectrica, evidențiind numeroase plăți nejustificate și acordarea unor beneficii, fără a fi corelate cu performanța angajaților. În ultimii trei ani, Transelectrica a cheltuit peste 35 de milioane de lei pe adaosuri salariale suplimentare și prime pentru angajați, unele bonusuri individuale ajungând chiar și la 20.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și: BVB face anunțul momentului! Data la care Transelectrica va începe plata dividendelor pe 2023