Conform unui raport emis de Curtea de Conturi, Transelectrica, a fost obligată printr-o hotărâre judecătorească să achite sume totale ce depășesc 30 de milioane de lei cu titlul de salarii, bonusuri și penalități către foști directori concediați în mod ilegal. Mai mult, raportul indică faptul că Transelectrica nu a făcut toate eforturile pentru a câștiga aceste litigii, arată Economica.
În prezent, compania se confruntă cu alte procese în derulare, sugerând că suma totală a plăților ar putea crește. De-a lungul a trei ani, Transelectrica a acordat angajaților săi adaosuri salariale în valoare de peste 35 de milioane de lei, împreună cu prime care au atins chiar și suma de 20.000 de lei. Aceste compensații nu au fost justificate și nu au fost legate de performanță sau de vreo ocazie specială, conform constatărilor raportului Curții de Conturi.
În plus, membrii consiliului de supraveghere și directorii Transelectrica au fost remunerați cu sume brute de până la 55.050 lei lunar, depășind nivelul maxim permis. De asemenea, compania a făcut angajări inadecvate, inclusiv pe posturi comerciale, cum ar fi un casier, fără a avea experiența necesară pentru acel rol specific.
Te-ar putea interesa și: Finanţare de 56 de milioane de euro pentru Transelectrica prin PNRR. Proiecte importante de modernizare energetică
Conform raportului Curții de Conturi, Transelectrica a acordat prime cu caracter special și adaosuri salariale fără a le include distinct în buget și fără a justifica aceste plăți prin performanțe remarcabile sau evenimente speciale, cum ar fi sărbătorile legale.
În cursul anului 2020, sumele acordate cu titlu de prime au variat între 2.000 și 17.000 lei per persoană, existând cazuri în care un angajat a beneficiat de două prime speciale cu o valoare totală de 20.000 lei.
Transelectrica a distribuit aceste prime speciale pe baza unor liste sau tabele în care erau înșirate numele angajaților și sumele alocate, fără a fi susținute de documente care să justifice scopul lor. În plus, compania nu a putut demonstra că a evaluat performanțele individuale ale angajaților pentru anul 2020 și că a aplicat criterii clare în repartizarea sumelor pe persoană.
Transelectrica a acordat adaosuri salariale în valoare de 16.937 lei per angajat, beneficiind un total de 2.100 de salariați, ceea ce a generat cheltuieli totale de peste 35 de milioane de lei în decursul a trei ani.
De asemenea, conform raportului Curții de Conturi, Transelectrica a acordat indemnizații membrilor Consiliului de Supraveghere (numiți în anul 2020 pentru un mandat de patru ani) și membrilor Directoratului (numiți în mandate provizorii în anul 2022) în condiții neconforme cu legislația, depășind nivelul maxim permis conform prevederilor legale referitoare la guvernanța corporativă.