- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Transformarea radicală a României! Investiții record în cel mai mare șantier din țara noastră: 650 de proiecte intră în proces de modernizare

07 Jul, 13:45 • Fundeanu Madalina
România intră în șantier! Se fac investiții gigantice în 650 de proiecte menite să modernizeze țara noastră.
Transformarea radicală a României! Investiții record în cel mai mare șantier din țara noastră: 650 de proiecte intră în proces de modernizare

Începe cel mai mare șantier din România! Se dă startul a sute de proiecte colosale în perioada care urmează. În SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) au apărut deja contracte publice care valorează peste 120 miliarde de euro! Toți acești bani vor fi investiți pentru dezvoltarea mai multor drumuri, instituții și companii din țară, informează Bugetul.ro.

Se dă startul celui mai mare proces de modernizare! Investiții uriașe în cel mai mare șantier din țara noastră

În următoarele câteva luni, țara noastră va trece printr-un proces complex de modernizare. În aceste proiecte se va investi o sumă-record, de care vor beneficia:

  • Compania Naţională de Căi Ferate (CFR);
  • Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR);
  • Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate;
  • Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa;
  • Politehnica Bucureşti;
  • administraţii locale.

Citește și: Roboții ar putea lua locul muncitorilor de pe șantier! Ce salariu va primi un inginer pentru a coordona inteligența artificială

șantier modernizare România
șantier modernizare România

Cele 650 de proiecte care fac parte din șantierul gigantic se vor desfășura până în anul 2030. Se vor plăti 120 de miliarde de euro, doar pentru proiectele publice. O bună parte dintre ele încă așteaptă aprobare, iar altele deja sunt în proces de execuție.

„Aceste proiecte sunt în licitare acum, în această perioadă. Pe lângă ele, mai sunt unele în execuţie, care s-au licitat în urmă cu un an, doi, trei, dar şi altele care acum se pregătesc pentru a fi publicate în SEAP sau altele care încă sunt în studii de fezabilitate. Multe altele încă nici nu au fost abordate. În opinia mea, în perioada 2024-2030 vor fi proiecte publice de cel puţin 120 de miliarde de euro şi private posibil de 50-60 de miliarde de euro“, a spus Daniel Piţurlea, proprietarul companiei de construcţii Concelex, potrivit ZF.

Din luna ianuarie a acestui an și până în prezent, a început șantierul pentru o mulțime de clădiri care îi aparțin statului. Au fost stabilite 650 de proiecte, a căror valoare cumulată ajunge, până la momentul actual, la 67,6 miliarde de lei, ceea ce înseamnă peste 13 miliarde de euro. Până în 2036, programul european de modernizare ar urma să ajungă la valoarea de 20 de miliarde de euro. De precizat este că această sumă este doar pentru realizarea proiectelor, nu și pentru execuție.

„Piaţa construcţiilor este una dinamică în ultimii ani, fapt care se datorează implementării programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice. Valoarea pieţei este estimată în prezent la 11 miliarde de euro, iar potenţialul acesteia poate fi cuantificat prin faptul că valoarea totală a proiectelor în execuţie şi planificate până în anul 2036 este de 20 de miliarde de euro”, a adăugat Daniel Piţurlea pentru sursa citată.

Vezi mai multe știri: Șoferii vor putea circula în curând pe Transapuseana. Lucrările sunt aproape finalizate. Care este data inaugurării