- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Transportatorii români trag semnalul de alarmă! Închiderea traficului pe Valea Oltului și Podul Prieteniei va duce la scumpiri

04 Jul, 16:38 • Adrian Popovici
Transportatorii sunt nemulțumiți de restricțiile de circulație de pe Valea Oltului și Podul Giurgiu-Ruse și cer autorităților să schimbe programul. Aceștia avertizează că decizia va duce la probleme economice.
Transportatorii români trag semnalul de alarmă! Închiderea traficului pe Valea Oltului și Podul Prieteniei va duce la scumpiri

Decizia CNAIR de a întrerupe traficul pe două dintre cele mai importante drumuri pentru români: podul Giurgiu-Ruse și Valea Oltului, se confruntă cu proteste și critici, printre aceștia numărându-se și transportatorii, aceștia atrăgând atenția asupra impactului economic, dar și restul problemelor asociate, notează Economedia.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Ministerului Transporturilor și Companiei de Drumuri modificarea restricțiilor de circulație pe Valea Oltului și Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse, astfel încât acestea să fie aplicate în intervale orare cu trafic redus.

Potrivit transportorilor, restricțiile de circulație planificate pe DN 7 în perioada 8 iulie – 9 august 2024, pentru lucrări de defrișare, și închiderea unei benzi pe partea bulgară a Podului dintre Giurgiu și Ruse timp de două luni vor afecta semnificativ activitatea transportatorilor rutieri, deja împovărați de creșterea accizelor la motorină, timpii mari de așteptare la frontiere și restricțiile de circulație impuse din cauza caniculei.

Conform declarațiilor Ministrului Transporturilor și Infrastructurii, traficul rutier pe Valea Oltului va fi închis pe timp de zi pentru o lună, începând cu 8 iulie până în 9 august, iar transportatorilor le vor fi recomandate rute ocolitoare. Acestea vor fi stabilite vineri, 5 iulie 2025, și restricțiile vor intra în vigoare luni, 8 iulie 2024. transportatorii subliniază că rutele ocolitoare vor afecta și mai mult autovehiculele de transport marfă și persoane, ceea ce va conduce la un consum mai mare de combustibil, poluare și cheltuieli comerciale suplimentare, precum și imposibilitatea efectuării tuturor curselor programate.

Închiderea Podului Prieteniei îi nemulțumește pe transportatori
Închiderea Podului Prieteniei îi nemulțumește pe transportatori

Te-ar putea interesa și: Sorin Grindeanu, anunțul momentului pentru milioane de șoferi! „Nu există alte variante”

Apelul transportatorilor

Transportatorii susțin că închiderea circulației pe timp de zi este problematică, menționând că în alte țări se lucrează continuu pentru finalizarea rapidă a lucrărilor, în timp ce în România mediul de afaceri și cetățenii absorb costurile suplimentare, determinând autoritățile să nu își modifice abordarea. UNTRR avertizează că decizia de a închide Valea Oltului pe timp de zi va avea un impact economic semnificativ.

Aceste restricții vor avea un impact negativ asupra lanțului de aprovizionare, forțând transportatorii să utilizeze rute alternative, mai lungi și mai costisitoare, precum DN1 prin Valea Prahovei, deja cunoscută pentru aglomerația sa. Aceasta va crește timpii de transport și costurile operaționale, afectând livrarea punctuală a mărfurilor și, implicit, economia largă și consumatorii finali.

În plus, rutele alternative propuse transportatorilor nu sunt suficiente pentru a prelua întregul volum de trafic deviat de pe DN7, acestea fiind deja congestionate și neadaptate pentru un trafic suplimentar intens. Devierea traficului de mare tonaj pe drumuri mai puțin adaptate va crea un risc suplimentar pentru siguranța rutieră, iar schimbările în rute și programări vor pune o presiune suplimentară pe șoferii profesioniști, afectând siguranța și eficiența operațională.

Valea Oltului, un coridor esențial pentru transportatori

Transportatorii explică faptul că decizia de a închide Valea Oltului pe timp de zi va afecta profund transportul rutier din România și că este esențial ca autoritățile să colaboreze cu transportatorii pentru a minimiza impactul negativ asupra economiei și societății. Uniunea solicită autorităților o comunicare transparentă și consultarea industriei transporturilor rutiere în avans asupra lucrărilor majore de infrastructură, pentru a permite companiilor să se pregătească corespunzător și să asigure rute alternative eficiente.

În cazul Podului dintre Giurgiu și Ruse, după reparații de urgență succesive pe partea română și bulgară, Directorul General al CNAIR a precizat că drumarii bulgari vor închide câte o bandă și traficul se va desfășura alternativ pe cealaltă bandă timp de două luni, începând cu 9 iulie 2024. Deși Guvernul a aprobat deschiderea unui punct de trecere a frontierei în regim de bac la Giurgiu, această măsură nu va rezolva blocajul care se va crea după aplicarea restricțiilor de circulație, deoarece Podul Prieteniei este tranzitat zilnic de aproximativ 2800 de camioane.

În prezent, traversările cu bacul la Zimnicea, Bechet, Turnu Măgurele și Călărași, precum și la Giurgiu, sunt limitate și dificil de accesat pentru camioanele de 40 de tone din cauza drumurilor nereabilitate și a capacității reduse de transport a bacurilor. Drumul din Bulgaria de la Calafat – Vidin către Sofia este, de asemenea, dificil.

Citește și: Traficul din România, paralizat în zonele prin care trec românii care merg în concediu. Circulația pe podul Giurgiu-Ruse, restricționată timp de 2 luni

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cum vor evolua dobânzile la credite în 2025. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „Pentru ca dobânzile să scadă, ar trebui ca inflația să scadă, iar aceasta este o perspectivă îndepărtată”
Cum vor evolua dobânzile la credite în 2025. Previziunile analistului economic Adrian Negrescu: „Pentru ...
Atenție șoferi! Cum poți evita suspendarea permisului de conducere dacă ai puncte de penalizare acumulate
Atenție șoferi! Cum poți evita suspendarea permisului de conducere dacă ai puncte de penalizare acumulate
Cât costă cozonacul Dubai, ultima fiță în materie de deserturi de sărbători. O vedetă din România comercializează cozonaci Dubai la pachet cu alte două sortimente speciale de cozonaci
Cât costă cozonacul Dubai, ultima fiță în materie de deserturi de sărbători. O vedetă din România ...
Moneda rar întâlnită în România care te îmbogățește de Crăciun. Suma uriașă cu care se vinde pe internet
Moneda rar întâlnită în România care te îmbogățește de Crăciun. Suma uriașă cu care se vinde ...
Brico Dépôt România, lanțul de magazine de bricolaj și amenajări interioare, intră în portofoliul Altex România. Valoarea tranzacției se ridică la 70 milioane de euro
Brico Dépôt România, lanțul de magazine de bricolaj și amenajări interioare, intră în portofoliul ...
Angajații care vor primi câte 200 de lei de la 1 ianuarie 2025. Legea pe care toți angajatorii trebuie să o respecte
Angajații care vor primi câte 200 de lei de la 1 ianuarie 2025. Legea pe care toți angajatorii trebuie ...
Cât câștigă un electrician în România, în 2024. Nu sunt necesare studii superioare
Cât câștigă un electrician în România, în 2024. Nu sunt necesare studii superioare
Lovitură grea pentru România! Agenţia Fitch schimbă perspectiva ratingului de ţară de la „stabilă” la „negativă”
Lovitură grea pentru România! Agenţia Fitch schimbă perspectiva ratingului de ţară de la „stabilă” ...
Vacanța de iarnă începe din acest weekend. Când se întorc elevii se întorc la cursuri în ianuarie. Structura anului școlar 2024 – 2025
Vacanța de iarnă începe din acest weekend. Când se întorc elevii se întorc la cursuri în ianuarie. ...
Descoperă destinația perfectă pentru vacanța de iarnă din 2024. Se află în România și este extrem de accesibilă
Descoperă destinația perfectă pentru vacanța de iarnă din 2024. Se află în România și este extrem ...
Test de IQ bazat pe iluzii optice: Doar 1% dintre oameni pot găsi ursul ascuns în 5 secunde
Test de IQ bazat pe iluzii optice: Doar 1% dintre oameni pot găsi ursul ascuns în 5 secunde
Serialul care îți va schimba noaptea în zi. Adaptarea unui roman legendar, cu un final care îți taie răsuflarea!
Serialul care îți va schimba noaptea în zi. Adaptarea unui roman legendar, cu un final care îți ...
Polonia este nevoită să vândă din rezerva de unt a statului, pentru a stabiliza economia. Sunt scoase la licitație peste 1.000 de tone
Polonia este nevoită să vândă din rezerva de unt a statului, pentru a stabiliza economia. Sunt scoase ...
Tranzacția E.ON către un grup ungar, în pericol. Anunțul de ultimă oră al lui Sebastian Burduja!
Tranzacția E.ON către un grup ungar, în pericol. Anunțul de ultimă oră al lui Sebastian Burduja!
Călin Georgescu, atac dur la adresa a două televiziuni care l-au denigrat: „Mă delimitez de minciunile lor și calomniile scoase din sertarul cu ură”
Călin Georgescu, atac dur la adresa a două televiziuni care l-au denigrat: „Mă delimitez de ...
Cât costă kurtos cu Nutella. E senzația momentului la târgul de Crăciun din Brașov
Cât costă kurtos cu Nutella. E senzația momentului la târgul de Crăciun din Brașov
Din ce face bani fiica lui Aurelian Temișan, la doar 13 ani. Dora va moșteni compania de teatru a părinților săi
Din ce face bani fiica lui Aurelian Temișan, la doar 13 ani. Dora va moșteni compania de teatru a părinților ...
Duplexul de lux din Cluj care rivalizează cu Monaco. Prețul uluitor pentru noua apariție imobiliară!
Duplexul de lux din Cluj care rivalizează cu Monaco. Prețul uluitor pentru noua apariție imobiliară!