Ministerul Energiei a decis ca tranzacția italienilor cu PPC poate merge mai departe fără ca Enel SpA să fie obligat ca mai întâi să facă o ofertă de vânzare statului român pentru deținerile majoritare pe cale să fie cedate celei mai mari companii energetice grecești, a informat profit.ro.
Tranzacția a fost autorizată prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), la care este acționar unic și care deține participații minoritare la furnizorii și distribuitorii de energie din România ale căror pachete de control sunt vândute de către grupul italian grecilor de la Public Power Corporation (PPC).
Astfel că procesul de achiziție de către grupul grec PPC a afacerilor din România ale companiei italiene au fost finalizate, urmând semnăturile finale din ambele părți, care vor avea loc în luna septembrie.
Potrivit sursei citate, La finalizarea tranzacției Enel-PPC, întregul portofoliu al italienilor din România va intra sub controlul grecilor pentru un preț de 1,26 miliarde euro. PPC intenționează să finanțeze achiziția printr-o combinație de datorii și capitaluri proprii, din care 800 de milioane euro vor proveni dintr-o finanțare deja garantată, disponibilă sub forma unui împrumut de 485 milioane euro pe cinci ani de la băncile grecești, și printr-un împrumut-punte de 315 milioane euro de la bănci internaționale.
Tranzacția va duce la creșterea numărului clienților PPC cu 57%, va majora activele de distribuție cu 40% și capacitatea de producție de energie în exploatare cu 14%. Business-ul de producție de energie regenerabilă al Enel din România a reprezentat unul dintre principalele argumente pentru achiziție, PPC bazându-se pe interconectarea energetică dintre Grecia și România via Bulgaria (unde compania elenă deține un trader de electricitate) și țintind importul de energie eoliană și fotovoltaică produsă în România.
Alte articole: Este oficial! Enel România se vinde. Comisia Europeană a aprobat tranzacția de 1.26 miliarde de euro