Tranzacția OTP Bank – Banca Transilvania pare că unu s-a putut finaliza pentru moment, susțin anumite surse din BNR. Odată cu această veste, au apărut multiple supozții cu privire la tranzacția OTP -BT, astfel că în mediul politic se comunică faptul că ar fi o altă bancă ce ar fi contestat tranzacția, iar avocații spun același lucru, că există o altă bancă ce este participantă la licitație și ar fi contestat tranzacția, un acționar minoritar sau chiar unul dintre marii clienți ai băncii, care ar fi avut stipulat în contractul cu banca acordul exres pentru o eventuală modificare a acționariatului.
Unele surse din piață eclară că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România. Este o premieră pentru piața bancară românească că o instituție de credit care și-a anunțat intenția de vânzare, care a deschis camera de due diligence, pentru achiziția căreia două bănci s-au înscris și una dintre ele a renunțat mai apoi, se vede cu tranzacția blocată. Cel puțin, momentan.
Citește mai multe despre: Patru bănci sunt interesate să cumpere OTP Bank România. La cât este evaluată afacerea din România
Din păcate, sursele din Banca Centrală și din mediul bancar declară că vânzarea OTP Bank nu s-a terminat încă, ănsă nimeni nu știe de ce. Tranzacția dintre OTP Bank și Banca Transilvania părea a fi sigură, însă ceva s-a schimbat săptămâna trecută, întrucât aceasta a fost blocată de contestația depusă de o altă bancă la cotractul de vânzare – cumpărare. Totodată, alte surse din piață susțin că OTP ar fi cerut 500 de milioane de euro pentru banca din România, aeastă sumă incluzând și liniile de credit contractate la banca mamă, dar și alte obligațiuni de plată, inclusiv comisioanele auditorilor, de circa 25 de milioane de euro, potrivit Economica.
Foarte menționat de menționat este faptul că Alpha Bank a fost vândută către UniCredit pentru aproximativ 300 de milioane de euro, iar din informațiile furnizate de către Economica.net, Raiffeisen Bank a fost cea de-a doua bancă ce ar fi putut cumpăra OTP Bnak, dar aceasta nu ar fi depus nicio contestație. Aceasta s-a retras din competiție din rațiuni dictate de prețul cerut de acționarii unguri.
Exim Banca Românească și Unicredit sunt două bănci care și-au manifestat interesul față de cumpărarea OTP Bank, însă acestea nu ar fi avut motive să conteste această tranzacție. Alți competitori spun că Exim este banca ce și-ar fi dorit să cumpere OTP, ceea ce denotă că ar putea exista posibilitatea ca ea să fi fost instituția de credit care ar fi contestat tranzacția. În plus, conform BNR, cota de piață a Băncii Transilvania se apropie de 20%. O nouă achiziție ar duce cota băncii la peste 22%. Exim Banca Românească a negat oficial implicarea.
Citește mai multe despre: OTP Bank a primit eticheta! Ucraina acuză instituția că ține partea inamicului. NAPC a inclus banca pe lista „susținătorilor internaționali ai războiului”