CFR Infrastructură a anulat licitația pentru dublarea parțială a liniei Pajura – Mogoșoaia pe Magistrala 700 București – Urziceni a trenului din Otopeni. Acest contract ar fi permis o cadență a trenurilor la interval de 30 de minute, față de cele 40 de minute din momentul de față. La a doua licitație pentru acest contract, procedură care a fost lansată în octombrie nu s-au depus oferte la termenul limită, programat pe 21 noiembrie, potrivit Economedia.
„Obiectivul principal al lucrărilor de semnalizare și dublare parțială a liniei de cale ferată pe relația Hm Pajura – Mogoșoaia este sporirea capacității de circulație a trenurilor între Gara de Nord – Aeroport (și retur), prin introducerea unei noi diagonale CF (2 aparate de cale) în zona km 8+800 – 8+900 și lucrări de instalații de semnalizare pe liniile CF 301K (Post Giulești – Mogoșoaia) și linia 700 (Pajura – Mogoșoaia).
Principalele lucrări de semnalizare care se vor executa în cadrul acestui contract sunt: introducerea a 6 circuite de cale pe linia CF 301K și linia 700, 4 stâlpi de semnalizare (km 8+651, km 8+451, 9+084, km 10+636), 2 electromecanisme de macaz, montarea de încălzitoare pe aparatele de cale, realizarea rețelei de cablaj pentru echipamentele nou-introduse în cale (cabluri de semnalizare, cabluri pentru alimentare a semnalelor, dulapurilor de bloc, adaptarea dependințelor pentru noua configurație), montarea de dulapuri pentru echipementele de semnalizare, lucrări de relocare, modificare, respectiv demontare din cale a vechilor instalații CF și reconfigurarea instalațiilor din stația Mogoșoaia”, a transmis CFR Infrastructură.
Te-ar putea interesa și: „Legea austerității” aduce grevă la CFR. De luni, 27 decembrie, românii își pot lua ADIO de la circulația cu o treime din trenurile din România
Pe Linia de tren București – Mogoșoaia capacitatea de transport este „saturată”. Lucrările pentru dublarea parțială a liniei și introducerea de macaz durează 7 luni, potrivit secretarului de stat în ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, care a declarat următoarele:
„Scopul proiectului constă în creșterea capacității de circulație a trenurilor prin dublarea parțială a liniei ferate dintre Gara de Nord București și Aeroportul Internațional “Henri Coandă” Otopeni, prin introducerea a două noi aparate de cale și prin operaționalizarea sistemului de semnalizare.
Vreau să reducem intervalul de circulație a trenurilor spre aeroport de la 40 de minute la 30 de minute, astfel încât prima linie de tren metropolitan din România să capete o atractivitate suplimentară, iar această investiție vine să sprijine acest lucru și să ofere, totodată, predictibilitate suplimentară, asigurând respectarea cu strictețe a programului de transport”.
Pe linia CFR Gara de Nord – Aeroport Otopeni circulă 72 de trenuri CFR Călători și TransFeroviar Călători.
La prima licitație lansată în iulie, oferta San ElectroTerm-GDO Mov a fost descalificată, fiind considerată neconformă/inacceptabilă, potrivit datelor din SEAP pe care le-a consultat Economedia. GDO Mov este firma din Baia Mare care a câștigat contractul pentru modernizarea Gării de Nord din București, dar CNSC a decis admiterea contestațiilor Erbasu și CMA Construct. A doua licitație a CFR Infrastructură (prin Regionala București) a fost publicată luni, 9 octombrie, tot cu valoarea de 6,5 milioane lei și anulată marți, 21 noiembrie, relatează sursa.