Părinții iau măsuri disperate, după ce greva din educație a afectat cu totul anul școlar al elevilor și calendarul probelor finale, adică examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională. Mai exact, o mamă a depus o cerere prin care solicita ca greva profesorilor să fie declarată ilegală, spune stiripesurse.ro. Tribunalul București a respins solicitarea și obligă femeia să plătească acum cheltuielile de judecată.
O mamă a depus în cursul zilei de astăzi, 9 iunie, o cerere prin care solicita ca greva din educație să fie declarată ilegală. Cu toate acestea, cererea a fost respinsă, iar instanța își motivează decizia prin simplul fapt că solicitarea a venit din partea unei persoane care nu deține o calitate procesuală activă.
Mai mult decât atât, femeia este obligată acum să plătească cheltuielile de judecată. Concret, ea trebuie să achite suma de 1.760 lei către Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, sub forma onorariului de avocat. Trebuie menționat că hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Restricții de trafic în Capitală. Profesorii nu opresc greva. 20.000 de cadre didactice vor participa la marșul de astăzi
Conform portalului instanțelor, cererea a fost depusă de Adela Sorinela Safta, având drept obiectiv „contestarea nelegalității grevei”, fiind îndreptată împotriva a patru sindicate. Acestea sunt:
Greva generală din educație a fost declanșată încă de pe data de 22 mai. De atunci și până acum, profesorii nu au dat semne clare că ar avea de gând să se întoarcă la catedră prea curând. Din acest motiv, anul școlar al elevilor a fost prelungit, și la fel de bine, calendarul examenelor a fost decalat. Principala revendicare a cadrelor didactice se referă la creșterea salariilor. Sindicaliștii au respins propunerea Guvernului de a mări veniturile cu 1.000 de lei pentru personalul didactic și 400 de lei pentru personalul nedidactic din învățământ.
Profesorii au exprimat în mai multe rânduri că își doresc, de altfel, ca Guvernul să adopte un act normativ, prin care să aibă garanția că debutanții vor primi salariul minim pe economie mai repede. Executivul promitea, inițial, că acest lucru se va întâmpla până în 2026. Pe de altă parte, dascălii vor ca totul să se întâmple mult mai repede decât atât, și la fel de bine, nu acceptă ca mărirea salarială să fie efectuată în tranșe.
Citește și despre: Se întâmplă chiar astăzi! Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu se vor afla față în față cu sindicaliștii din sănătate și educație pentru a opri grevele