- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Triplă creștere a energiei electrice în România. A ajuns la 4.551 lei pe MWh

02 Aug, 19:30 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețul energiei electrice în România a crescut pentru a treia lună consecutiv, cu un salt de 50% în luna iulie. A ajuns până la 4.551 lei pe MWh.
Triplă creștere a energiei electrice în România. A ajuns la 4.551 lei pe MWh

Prețul energiei electrice în România a crescut pentru a treia lună consecutiv, ajungând până la 4.551 lei pe MWh din cauza caniculei, care i-a determinat pe români să suprasolicite sistemul energetic cu ventilatoarele/aerul condiționat, transmite capital.ro.

Te-ar putea interesa și: Proiect major în România. Sebastian Burduja confirmă schimbarea care va aduce 4.000 de locuri de muncă

foto: energie

Prețul energiei electrice în România a crescut pentru a treia lună consecutiv

Primele majorări au fost observate în lunile mai și iunie. În luna iulie a fost înregistrat cel mai mare preț al energiei, crescând cu 50% față de luna precedentă, de până la 4.551 lei pe MWh. Acesta este un nou record pentru piața de energie din România.

Subvenții pentru plata facturilor pentru cei cu venituri mici

Cei cu venituri mici vor beneficia de subvenții pentru plata facturilor și după data de 1 aprilie 2025, când expiră perioada de plafonare a prețurilor.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a asigurat oamenii că se străduiesc să mențină prețurile plafonate și după 1 aprilie 2025.

„Ne străduim să nu se întâmple asta.

Pe de-o parte să încurajăm furnizorii, pe cei care ne trimit facturile acasă, care achiziționează energia electrică pe care ulterior le-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la altă.

Și pentru consumatorii vulnerabili, acele persoane care realmente nu își pot plăti facturile la finalul luni să avem măsuri țintite de sprijin.

Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum, știți că dacă într-o lună de zile ai în total sub 100 kWh, plătești acel maxim de 0,68 de lei pe kWh.

Dacă ai peste 300 kWh, plătești 1,3 lei pe kWh, deci dublu. Și atunci ideea e așa, să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic”, a declarat el, în cadrul unei emisiuni TV.

Te-ar putea interesa și: Care e cel mai bun moment când putem folosi aerul condiționat sau aspiratorul. Ministrul Burduja: „Atunci e energia mai ieftină”