Primăria Constanța a decis să interzică complet trotinetele electrice de închiriat, argumentând că reprezintă un pericol uriaș pentru șoferi.
“Din cauza numeroaselor încălcări ale prevederilor regulamentului, actele administrative emise pentru anul 2023 nu au mai fost prelungite”, spun reprezentanții primăriei.
Mai mult, Primăria e de părere că trotinetele electrice ale celor două companii au crescut pericolul în ceea ce privește traficul rutier și pietonal.
“S-au constatat şi alte încălcări ale regulamentului, precum staţionarea pe partea carosabilă, în dreptul trecerilor de pietoni, a staţiilor de autobuze şi pe pistele de biciclete. Multe trotinete electrice blocau căile de acces în blocuri şi alte instituţii publice, staționau în zona spaţiilor verzi şi a altor perimetre interzise (faleze, zona peninsulară etc.) uneori şi trei zile, deşi aveau staţii alocate pe toata raza municipiului Constanţa. Au fost dispuse zeci de măsuri tehnico-administrative de ridicare de pe domeniul public a trotinetelor electrice aparţinând celor doi operatori economici întrucât a fost pusă în pericol siguranţa traficului rutier sau pietonal”, a transmis Primăria Constanța, citată de Info Sud Est.
În ultimii cinci ani, utilizatorii de trotinete electrice din România au provocat peste 2.600 de accidente, conform datelor Inspectoratului General al Poliției Române. Cele mai multe s-au petrecut în Capitală.
În 2022 au fost de aproape două ori mai multe accidente în care au fost implicate trotinete electrice față de 2021. Numărul lor a crescut de la 707 la 1.339.
În privința localităților în care au avut loc cele mai multe astfel de accidente, Capitala este lider detașat cu peste 1.600 de accidente în perioada 2018 – iunie 2023, urmată de Cluj-Napoca (152 de accidente), Iași (99 de accidente), Constanța (71 de accidente) și Galați (65 de accidente).
De la începutul anului 2023 au avut loc 12 accidente ușoare în Timișoara în care au fost implicate trotinete electrice, conform reprezentanților IPJ Timiș.