În cazul în care oprim centrala termică vom consuma de fapt mai mult decât dacă centrala ar rămâne pe o temperatură constantă de 18-19 grade. Și asta deoarece consumul crește semnificativ pentru a încălzi casa atunci când temperatura este una foarte scăzută, informează Antena3.
Termostatul este un dispozitiv sensibil la variațiile de temperatură din locuință care ne ajută să gestionăm automat centrala. El funcționează precum un întrerupător, care pornește sau oprește centrala, în funcție de modificările termice din ambient.
Tot ce trebuie făcut este să setăm temperatura pe care dorim să o avem în casă, iar termostatul va porni și centrala când este nevoie pentru a o menține constantă. În momentul în care temperatura din cameră scade sub valoarea setată, termostatul va porni centrala termică, astfel reușind să mențină constat temperatura stabilită inițial.
Pe piața din România există mai multe tipuri de termostate, cu prețuri care pornesc de la circa 150 de lei. Unele vin cu programe prestabilite care permit stabilirea unui interval orar de funcționare a instalației de încălzire.
Termostatele de ambient existente pe piață sunt în principal cele mecanice și electronice.
Termostatele mecanice sunt potrivite pentru cei care își petrec foarte mult timp acasă, având ca principal avantaj prețul ieftin.
Termostatele electronice sunt recomandate persoanelor care sunt mai mult plecate de acasă. Acestea sunt capabile să regleze temperatura atunci când nu este nimeni acasă ajută în economisirea unei cantități mari de energie.
Alegerea camerei în care se va monta unui termostat de ambient trebuie făcută cu grijă, întrucât valoarea reglată a temperaturii în încăperea etalon va depinde și temperatura dorită în celelalte încăperi ale casei, informează Playtech.
Pentru a funcționa eficient, un termostat trebuie montat la o înălțime de 1,5 m, pe peretele opus celui pe care este montat caloriferul. Termostatul de ambient trebuie amplasat astfel încât să se afle în zona de circulație naturală a aerului și să nu fie influențat în niciun mod de curent sau alte surse de căldură.
În cazul în care centrala termică ajunge să aibă o presiune sub valoarea de 0,5 bari, este necesar să afli care sunt eventualele pierderi de apă la instalația de radiatoare prin contactarea personalului tehnic specializat. Dimpotrivă, dacă presiunea crește la 2,5 bari, este obligatorie golirea instalației pe la robinetul centralei, până când presiunea va ajunge la 1,5 bari. În cazul în care există variatii ale presiunii, este indicat să cereți ajutorul unui specialist, care va avea de verificat presiunea aerului din vasul de expansiune al centralei termice.
Citește și: Ajutor de încălzire 2022. Iată documentele necesare și modelul de cerere
Mai mult, un consum de gaze naturale redus cu 30 – 45% este posibil, dacă izolarea termică a locuinţei este realizată eficient, iar pentru evitarea apariției mucegaiului sau igrasiei este recomandată inclusiv izolarea pe exterior a locuinței.
Există valori recomandate de temperatură pe care le poți păstra în locuința ta. Astfel, ar fi indicat ca în sufragerie să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, în dormitor de 19 – 20 de grade şi în baie de 22 de grade Celsius, în acord cu propriile preferințe.