Românii sunt sătuli de sumele uriașe pe care trebuie să le scoată din buzunare de la o lună la alta pentru a achita facturile la curent. Cu toate acestea, s-a aflat trucul prin care oamenii pot plăti cu 400 lei mai puțin factura anuală, anunță digi24.ro.
Indiferent de veniturile pe care le au, pentru a se bucura în continuare de un trai decent, oamenii au scos sume uriașe din buzunare pentru a achita notificările de plată. Ei bine, situația se poate transforma în favoarea românilor!
Mulți dintre ei făceau o greșeală majoră, care le aducea facturi „stufoase”. Concret, multe persoane lăsau electrocasnicele în priză, care reușesc să consume chiar și atunci când sunt închise. Dacă românii ar renunța la acest obicei, factura anuală la curent ar putea fi redusă cu cel puțin 400 lei. Astfel, aparatura oprită de tot și folosită doar la nevoie este trucul prin care oamenii pot economisi.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Val de facturi la curent pentru zeci de clienți în luna martie. Pentru unii clienți se schimbă și planul de tarifare
Trucul este adus în evidență printr-o analiză recentă realizată de o companie de electricitate. Reprezentanții au lăsat în stand-by mai multe aparate, astfel, s-a putut constata că ele consumă între 40-70% din energia pe care o folosesc în mod normal pe timpul funcționării. Un simplu televizor consumă 190 kWh/an și se află în clasamentul celor zece mari consumatori de energie dintr-o locuință.
Din acest punct de vedere, experții le recomandă oamenilor care vor să cumpere televizor cu o diagonală mai mică de 100cm să se orienteze către unul din clasa energetică A. Specialiștii semnalează că televizoarele led consumă mult mai puțin decât cele de tip plasmă, iar la fel de bine, tableta sau laptop-ul au un consum cu până la 80% mai redus față de monitoarele clasice.
„În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și un leu 20, un leu 30.
Dacă ar fi să luam un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priza, folosim doar 2-3 ore pe zi, îl lăsăm în priza, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei. Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză”, spune Levente Varvedo, specialist în energie regenerabilă.
Citește și despre următorul subiect: În ce perioadă a zilei trebuie să folosești mașina de spălat pentru a consuma mai puțin curent. Secretul care te ajută să economisești