- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Trucurile prin care supermarketurile „îți scot” banii din buzunar. De ce trebuie să te ferești pe drumul către casa de marcat

13 Jun, 23:51 • Adrian Popovici
Specialiștii ne avertizează că supermarketurile folosesc o gamă de „trucuri” create de psihologi pentru a ne face să cumpărăm mai mult.
Trucurile prin care supermarketurile „îți scot” banii din buzunar. De ce trebuie să te ferești pe drumul către casa de marcat

Când intri într-un supermarket, ai observat probabil că de multe ori ieși cu mai multe produse decât aveai inițial în plan. Aceasta nu este o coincidență, ci rezultatul unor strategii bine puse la punct de retailerii din România pentru a te face să cheltui mai mult, notează Știrile Pro TV.

Industria alimentară are un impact major asupra mediului din cauza resurselor mari necesare pentru producerea alimentelor și a cantităților mari de deșeuri generate. Multe dintre aceste alimente ajung la gunoi, atât din cauza stocurilor excesive ale magazinelor și restaurantelor, cât și din obiceiurile de cumpărare ale consumatorilor.

 „Știu ce vreau să gătesc, ce vreau să pregătesc, cum ar fi porțiile ideale și rareori aruncăm. Vreau să fac niște pui la cuptor, în sos de smântână cu usturoi, pe care cred că o să îl bag la congelator, tocmai să nu se strice. Și un sos de carne de vită și roșii pentru niște paste mai încolo”, explică un român care merge la cumpărături într-un supermarket.

supermarket
supermarket

Te-ar putea interesa și: Supermarketul La Cocoș a făcut cele mai multe angajări în 2023 comparativ cu celelalte lanțuri de supermarketuri. La Carrefour și Auchan a scăzut numărul angajaților

Cum ne protejăm de trucurile folosite de supermarketuri?

Această planificare riguroasă ar trebui să fie un exemplu pentru noi toți. Fără o listă de cumpărături, suntem predispuși să cumpărăm mai mult decât avem nevoie, influențați de poftele de moment și de strategiile subtile ale magazinelor. De exemplu, produsele esențiale precum lactatele și mezelurile sunt adesea plasate în partea din spate a supermarketurilor, forțându-te să traversezi tot magazinul și să fii expus la diverse tentații pe parcurs.

„Putem vorbi, de exemplu, despre zona de snacks-uri și dulciuri, produse extrem de colorate și atrăgătoare. Până ajungi la ouă și la lapte, te mănâncă detergenții și cremele”, după cum explică Elena Filip, specialist în comunicarea de retail.

Aceste strategii sunt concepute de psihologi și specialiști care studiază comportamentul clienților. În supermarketuri, toate simțurile sunt puse în joc pentru a stimula cumpărăturile. Mirosul de patiserie sau rotiserie, ambalajele atractive, poziționarea strategică a produselor pe rafturi și culorile pereților sunt toate atent alese. De exemplu, portocaliul este asociat cu stimularea apetitului, iar verdele sugerează sănătate și prospețime, de aceea multe semnalizări și etichete din magazine sunt colorate în aceste nuanțe.

Nu este de mirare că mulți oameni pleacă din supermarketuri cu plasele pline. Conform studiilor, un român aruncă la gunoi peste șase kilograme de mâncare într-o singură lună, echivalentul a 200 de lei. Mai mult de 70% dintre respondenții unui chestionar au declarat că pierd până la 50 de lei într-o săptămână din cauza risipei alimentare. Multe dintre alimentele aruncate expiră înainte de a fi consumate, însă este bine de știut că termenul de valabilitate nu este întotdeauna un indicator precis al calității alimentelor.

Citește și: Ce mai poți să cumperi din supermarket cu 100 de lei! Prețurile în 2024 sunt uriașe

Tags: