Agenții vamali americani au început aplicarea tarifului unilateral de 10% asupra tuturor importurilor din numeroase țări, începând cu ziua de sâmbătă, marcând prima etapă din planul președintelui Donald Trump de a modifica radical politica comercială a Statelor Unite. Acest tarif se aplică mărfurilor provenite din țări ca Australia, Marea Britanie, Columbia, Argentina, Egipt și Arabia Saudită. Tariful de bază de 10% a intrat în vigoare la ora 12:01 ET, în porturile, aeroporturile și antrepozitele vamale din întreaga țară, ceea ce reprezintă un pas semnificativ în refuzul administrației Trump de a accepta sistemul de tarife reciproce care a guvernat comerțul internațional de după al Doilea Război Mondial, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Trump lansează viza exclusivă pentru miliardari: „Cardul de aur„ de 5 milioane de dolari cu chipul său
Această schimbare vine în contextul unei strategii comerciale ample, care se va extinde în următoarele zile și săptămâni, prin aplicarea unor majorări tarifare suplimentare de la 11% până la 50%, începând cu miercuri, 9 aprilie. Aceste „taxe reciproce” vor afecta importurile provenind de la 57 de mari parteneri comerciali ai SUA, printre care se numără și Uniunea Europeană și China. De exemplu, tariful aplicat importurilor din Uniunea Europeană va fi de 20%, iar pentru produsele chinezești va ajunge la 34%, cu posibilitatea unei creșteri ulterioare la 54%.
Un aspect important al noilor tarife este că acestea nu includ produsele deja supuse unor taxe separate de securitate națională, de 25%, cum ar fi oțelul, aluminiul, autoturismele și piesele auto. De asemenea, administrația Trump a publicat o listă cu peste 1.000 de categorii de produse care vor fi scutite de tarife, inclusiv țiței, produse petroliere, medicamente, semiconductori, titan și cupru. Aceste scutiri sunt valabile pentru importuri care vor ajunge în SUA în 2024, evaluându-se că valoarea acestora va atinge 645 de miliarde de dolari.
Comentariile experților, precum Kelly Ann Shaw, avocat comercial și fost consilier la Casa Albă, sugerează că aceste tarife ar putea suferi modificări pe parcurs, pe măsură ce țările afectate vor încerca să negocieze reduceri ale acestora. Totuși, schimbările impuse de Trump în politica comercială sunt considerabile, iar impactul acestora ar putea fi resimțit pe termen lung, afectând relațiile comerciale ale SUA cu toate națiunile lumii.
Te-ar mai putea interesa și: Mark Zuckerberg a achiziționat o vilă în Washington cu 23 de milioane de dolari. Șeful Meta a vrut să fie mai aproape de Donald Trump