- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tu știai? Câte ore de muncă trebuie să lucrezi, de fapt, pentru a primi 3300 de lei. Salariul brut, un chin pentru români

10 Oct, 11:57 • Fundeanu Madalina
Salariul de bază minim brut din România a ajuns la 3.300 lei lunar. Află câte ore este necesar să lucrezi pentru a ajunge la acest venit.
Tu știai? Câte ore de muncă trebuie să lucrezi, de fapt, pentru a primi 3300 de lei. Salariul brut, un chin pentru români

Oare cât de mult este necesar să lucrezi pentru a obține un venit decent? Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată s-a majorat la 3.300 lei lunar începând cu 1 octombrie 2023, conform Antena 3 CNN. 

Majorarea salariului minim brut

Guvernul anunță că a aprobat Hotărârea pentru stabilirea venitului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri și alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei, cât era până în prezent.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Muncii, această măsură prevede reducerea numărului angajaților supuși riscului de sărăcie și excluziune socială. Totodată, va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creșterea puterii de cumpărare a acestora.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât a însumat până acum.

Tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore/lună. De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariați.

Măsura adoptată nu se aplică salariaților din agricultură și industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale, scriu reprezentanții Ministerului Muncii.

salariu
salariu

Te-ar putea interesa și: FMI, după ce a aflat că pensiile românilor cresc cu 14%, a înrăutăţit prognoza economică

Care este situația salariului minim brut pentru domenii precum construcții, agricultură și industria alimentară?

Potrivit HotNews.ro

, aproximativ 800.000 de persoane lucrează în construcții, agricultură și industria alimentară. Acestea beneficiază de un anume ajutor, mai precis sunt scutite de plata unui impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

„Salariul minim în constructii, având regim diferit de taxare, ceea ce reprezinta o modificare a Codului Fiscal, care a fost facuta prin OUG 168/2002, se va stabili prin proiectul de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament”, au declarat oficialii Ministerului Muncii.

În domeniul construcțiilor, venitul minim se situează acum la 4.000 de lei. Guvernul vrea să pună firmele să le plătească acestor angajați contribuția la sănătate de 10%, având în vedere că beneficiază de servicii în acest sens.

De asemenea, există discuții despre majorarea salariului minim la 4.500 lei brut. Acest lucru ar presupune să obțină 3.094 lei net, în loc de 3.150 lei, cât au acum.

În ceea ce privește agricultura și industria alimentară nu este clar în momentul de față până la ce sumă se va mări salariul minim. Acum, acesta este de 3.000 de lei brut (2.362 lei net), cu aceleași scutiri și se dorește reintroducerea plății CASS.

Vezi și: Țările europene cu cel mai mic salariu minim pe economie în 2023. România, la coada clasamentului. Statul în care oamenii încasează 2.508 euro lunar

Urmărește Daily Business pe Google News