- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tupeu incredibil al escrocilor! Trimit mesaje în numele ANAF și își lasă victimele fără mii de euro

14 Jun, 18:06 • Adrian Popovici
ANAF atrage atenția asupra unei noi scheme folosite de escroci pentru a obține bani. Mai exact, aceștia se folosesc de imaginea instituției și cer mii de euro.
Tupeu incredibil al escrocilor! Trimit mesaje în numele ANAF și își lasă victimele fără mii de euro

Escrocii din România au atins un nivel al curajului și „ingeniozității”, ajungând să se folosească chiar de imaginea ANAF pentru a obține bani de la victimele lor. Mai exact, aceștia au lansat o nouă serie de atacuri asupra contribuabililor din România, folosindu-se de numele respectatei Agenții Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Folosindu-se de imaginea instituției, mesajele false sunt trimise de pe adrese de email care nu au nicio legătură cu instituția fiscală, înșelând astfel oamenii cu promisiuni de câștiguri financiare sau cereri de informații sensibile, notează Capital.

ANAF a raportat că această campanie de mesaje false se adresează în special persoanelor juridice. Contribuabililor li se solicită „lista entităților externe care au de achitat către societate sume mai mari de 10.000 de euro”. Escrocii susțin că scopul acestei solicitări este de a îmbunătăți gestionarea fluxurilor financiare internaționale și de a preveni riscurile asociate neîncasării sumelor datorate. Cu toate acestea, ANAF a subliniat că nu cere astfel de informații și nu intervine în relațiile comerciale dintre persoanele juridice.

Mai mulți contribuabili, inclusiv persoane fizice, au raportat că primesc emailuri prin care li se solicită achitarea unei garanții în cuantum de 1.000 de euro, sub pretextul că vor beneficia ulterior de o sumă de bani. ANAF a clarificat că aceste mesaje sunt tentative de înșelăciune și nu trebuie să li se dea curs. Instituția nu solicită garanții în vederea premierii contribuabililor.

„Mai mulţi contribuabili, persoane fizice, au semnalat că primesc emailuri de la ANAF prin care li se solicită achitarea unei garanţii în cuantum de 1000 de euro, pentru a beneficia ulterior de o sumă de bani. Atenţie! Acest email este o tentativă de înşelăciune şi nu trebuie să îi daţi curs! Precizăm că ANAF nu solicită garanţii în vederea premierii contribuabililor”, a transmis instituția.

ANAF
ANAF

Te-ar putea interesa și: Capcanele în care cad românii care fac cumpărături online. Mesajele la care trebuie să fie atenți dacă nu vor să cadă în plasa escrocilor

Cum acționează escrocii care se folosesc de imaginea ANAF?

Mesajele false sunt trimise de pe adresa de e-mail [email protected], care nu aparține Fiscului. Instituția a reiterat că contribuabilii nu trebuie să răspundă acestor solicitări și a subliniat importanța utilizării serviciului Spațiul Privat Virtual pentru o comunicare securizată cu instituția. De asemenea, contribuabilii pot obține informații fiscale generale la numărul 031.40.39.160.

„Atragem atenția că această adresă de e-mail NU aparține ANAF și nu trebuie să dați curs solicitărilor! Reamintim că serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor gratuit, a fost creat și dezvoltat tocmai pentru o comunicare securizată cu instituția”, au adăugat reprezentanții Fiscului .

ANAF îndeamnă contribuabilii să fie vigilenți și să verifice sursa mesajelor primite pentru a evita să cadă victime ale acestor escrocherii. Instituția continuă să monitorizeze situația și să informeze publicul cu privire la eventuale noi tentative de fraudă.

Citește și: O femeie a fost înșelată de escroci în numele Băncii Naționale. ”Era să pierd 17.000 de lei”