Investițiile directe din Turcia în România au ajuns la un nivel foarte mare, mai exact de 7,5 miliarde de dolari, atunci când sunt incluse și investițiile din țări terțe, conform declarațiilor lui Cevdet Yılmaz, vicepreședinte al Turciei, făcute la o întâlnire cu oameni de afaceri în capitala României, București, informează Economedia.
În ceea ce privește investițiile directe, România se numără printre primele 10 țări din rândul statelor membre ale Uniunii Europene în care companiile turcești investesc, iar în sectorul contractării este o țară care ocupă primul loc în Europa, după cum a spus el.
Cevdet Yılmaz a precizat că cifrele comerciale din primele trei luni ale acestui an indică faptul că va exista „o creștere foarte serioasă în acest an”.
„Sper că vom ajunge la 13 miliarde de dolari, dar vizăm un volum comercial mult mai mare pe termen mediu și lung”, a spus acesta.
„Volumul nostru comercial bilateral a depășit pragul de 10 miliarde de dolari și suntem foarte mulțumiți de acest lucru. Avem încredere deplină că acest impuls va continua”, a mai precizat Cevdet Yılmaz.
Cu un an în urmă, volumul total al schimburilor comerciale dintre Turcia și România a crescut la 10,6 miliarde de dolari. Exporturile Turciei s-au ridicat la 6,9 miliarde de dolari, în timp ce importurile s-au ridicat la 3,6 miliarde de dolari.
„Apropierea geografică a României de țara noastră, facilitățile de transport existente și prezența oamenilor de afaceri și a antreprenorilor care operează aici sporesc potențialul de comerț și cooperare între cele două țări”, a spus Cevdet Yılmaz.
Klaus Iohannis l-a primit, vineri, pe vicepreşedintele Republicii Turcia, Cevdet Yılmaz, aflat în vizită oficială în România. Şeful statului a amintit despre faptul că este principalul partener comercial al ţării noastre din afara Uniunii Europene şi prima destinaţie extra-comunitară a exporturilor româneşti. Acesta a încurajat și investiţiile turceşti şi a arătat că oportunităţile oferite de piaţa din România pot contribui la atingerea potenţialului deplin pe acest palier.
„Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat, cu prilejul întrevederii, aprecierea pentru substanţa şi dinamica dialogului politico-diplomatic bilateral, axat pe dezvoltarea continuă a Parteneriatului Strategic România-Turcia, pe toate palierele sale, inclusiv prin iniţiativa lansării Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre cele două ţări, care va dezvolta formatul reuniunilor comune de guvern şi în cadrul căruia vor fi stabilite priorităţile cheie în domeniile strategice de interes comun”, este notat în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Vezi și: România dă o lovitură istorică în Europa: devine punctul de legătură între Germania și Turcia