- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Turismul din România, bazat cel mai mult tot pe români. Câți turiști străini au vizitat țara până acum

04 Nov, 12:33 • Bumbeneci Diana
Românii rămân cea mai mare proporție a turiștilor din România. Turiștii străini ajung în țară cu autoturismul sau autocarul.
Turismul din România, bazat cel mai mult tot pe români. Câți turiști străini au vizitat țara până acum

Comunicat: Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, au însumat 11,153 milioane persoane, în creştere cu 4,2% faţă de perioada similară din 2023, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din numărul total de sosiri, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 83,5%, în timp ce sosirile turiştilor străini au reprezentat 16,5%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024 au însumat 24,1 milioane, în creştere cu 3,3% faţă de cele din perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023.

Din numărul total de înnoptări, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 84,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 15,7%.

Turismul din România, bazat cel mai mult tot pe români

Durata medie a şederii în perioada menţionată, a fost de 2,2 zile la turiştii români şi de 2,1 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024 a fost de 31,8% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023.

Pe judeţe, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), a înregistrat valori mai mari în: Constanţa (1,69 milioane persoane), Municipiul Bucureşti (1.471 milioane persoane) şi Braşov (1,124 milioane persoane) iar înnoptările turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), au înregistrat valori mai mari în: Constanţa (5,384 milioane persoane), Municipiul Bucureşti (2,91 milioane persoane) şi Braşov (2,128 milioane persoane).

Pe ţări, cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024 au provenit din: Germania (193 mii persoane), Italia (156,9 mii persoane) şi Israel (120,9 mii persoane).

Turismul în România
Turismul în România

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024 de 10,533 milioane persoane. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai folosite de vizitatorii străini (81,4% din totalul sosirilor perioadei).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024 de 12,770 milioane persoane, 72,8% dintre aceştia folosind mijloacele de transport rutiere şi 26,4% mijloacele de transport aeriene.

În luna septembrie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat) au însumat 1,314 milioane persoane, în creştere cu 0,1% faţă de cele din luna septembrie 2023.

Din numărul total de sosiri, în luna septembrie 2024, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 81,3%, iar sosirile turiştilor străini 18,7%.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în luna septembrie 2024, au însumat 2,778 milioane, în scădere cu 2,1% faţă de cele din luna septembrie 2023.

Din numărul total de înnoptări, în luna septembrie 2024, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 82,4%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au înregistrat un procent de 17,6%.

Durata medie a şederii în luna septembrie 2024 a fost de 2,1 zile la turiştii români, iar la turiştii străini de două zile.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică, în luna septembrie 2024 a fost de 31,8% pe total structuri de cazare turistică (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de luna septembrie 2023.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, în luna septembrie 2024 au însumat 1,137 milioane persoane. Utilizarea mijloacelor de transport rutier a reprezentat 82,9% din totalul sosirilor lunii septembrie 2024.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, în luna septembrie 2024 au însumat 1,341 milioane persoane, 77,4% dintre aceştia preferând utilizarea mijloacelor de transport rutiere şi 21,8% a mijloacelor de transport aeriene.

Potrivit INS, ca urmare a aderării României la Spaţiul Schengen (maritim şi aerian) la 1 aprilie 2024, începând cu trimestrul doi din acest an, informaţiile referitoare la sosirile vizitatorilor străini în România şi plecările vizitatorilor români în străinătate vor avea o nouă structură, iar datele nu vor mai fi comparabile cu cele publicate până la 31 martie 2024.

Citește și: Turismul din România, la cote neașteptat de mari în primele 3 luni din 2024. INS, la ora bilanțului

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...