Străinii care au vizitat țara noastră în prima jumătate a anului au generat cheltuieli totale de aproximativ 3 miliarde de lei, fiecare dintre aceștia cheltuind, în medie, pe durata sejurului în țara noastră, aproximativ 3.100 de lei.
Este vorba despre un număr de 965.000 de turiști străini, cei mai mulți dintre aceștia venind în interes profesional. Totuși, procentul celor veniți cu afaceri în România nu este mult mai mare decât al celor veniți în vacanță. Este vorba despre 55,7% de străini veniți cu afaceri, respectiv de 44% de turiști veniți în scop recreativ, arată raportul INS
În perioada aprilie-iunie, România a primit 586.300 de turiști străini, iar cheltuielile acestora au totalizat 1,85 miliarde de lei, echivalentul a 3.156,9 lei per persoană.
Dintre aceștia, 53,6% au călătorit în scop de afaceri, generând 57,2% din cheltuielile totale. Afaceriștii au avut cele mai mari cheltuieli cu cazarea (52%), sume semnificative au cheltuit și în restaurante și baruri (16,9%), dar și pe cumpărături (14%).
Turiștii care ne-au vizitat țara în vacanță au reprezentat 46,4% din total, cheltuielile lor constituind 42,8% din totalul cheltuielilor. Cheltuielile pentru cazare au constituit 43,6% din total, urmate de cumpărături (15,3%) și restaurante și baruri (15,1%).
79,2% dintre turiști au ales să vină în România cu avionul. Alții au preferat autoturismele proprii (13,8%), autocarele și autobuzele (5,7%), vapoarele (0,7%). Pe ultimul loc al mijloacelor de transport alese de străini pentru a ajunge în România se află trenul (0,3%).
La rândul lor, românii au ales să-și petreacă concediile în Turcia, Egipt şi Grecia. 57% dintre turiştii români au cheltuit peste 1.500 de euro pentru o vacanţă, doar pentru zbor şi cazare, arată un studiu al touroperatorului Join UP!, citat de news.ro
Pe locurile următoare se află destinații precum Muntenegru, Bulgaria, Spania, Cipru şi Tunisia.
6 din 10 turişti români din studiu s-au cazat vara aceasta la hoteluri de 5 stele, dublu faţă de media celorlalte 7 ţări studiate, iar 80% dintre turiştii români au optat pentru all inclusive sau ultra all inclusive.
Conform raportului, numărul turiştilor creşte de la an la an, tendinţa de mobilitate globală accelerată fiind evidentă şi în 2024.
”Vara aceasta, 57% dintre turiştii români din studiu au cheltuit peste 1.500 de euro pentru o vacanţă, doar pentru zbor şi cazare. Procentul este mai mare decât media globală a celorlalte ţări studiate, unde doar 43% dintre turişti s-au răsfăţat cu vacanţe mai scumpe de 1.500 de euro vara aceasta. Peste 60% dintre turiştii români au ales un hotel de 5 stele ca unitate de cazare, procent semnificativ care subliniază o tendinţă marcantă spre opţiuni de lux, de aproape două ori mai mare decât media de 36% din celelalte ţări studiate”, precizează touroperatorul.