- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape 1 milion de turiști străini au vizitat România în prima jumătate a anului. Ce destinații de vacanță au referat românii

20 Sep, 23:45 • Stefan Simion
Aproape 1 milion de turiști străini au vizitat România doar în prima jumătate a anului 2024, arată un raport publicat de Institutul Național de Statistică. Cei mai mulți dintre aceștia au venit cu afaceri și mai puțin de jumătate dintre ei au venit în vacanță.
Aproape 1 milion de turiști străini au vizitat România în prima jumătate a anului. Ce destinații de vacanță au referat românii

Străinii care au vizitat țara noastră în prima jumătate a anului au generat cheltuieli totale de aproximativ 3 miliarde de lei, fiecare dintre aceștia cheltuind, în medie, pe durata sejurului în țara noastră, aproximativ 3.100 de lei.

Este vorba despre un număr de 965.000 de turiști străini, cei mai mulți dintre aceștia venind în interes profesional. Totuși, procentul celor veniți cu afaceri în România nu este mult mai mare decât al celor veniți în vacanță. Este vorba despre 55,7% de străini veniți cu afaceri, respectiv de 44% de turiști veniți în scop recreativ, arată raportul INS

Pe ce și-au cheltuit străinii banii în România

În perioada aprilie-iunie, România a primit 586.300 de turiști străini, iar cheltuielile acestora au totalizat 1,85 miliarde de lei, echivalentul a 3.156,9 lei per persoană.

Dintre aceștia, 53,6% au călătorit în scop de afaceri, generând 57,2% din cheltuielile totale. Afaceriștii au avut cele mai mari cheltuieli cu cazarea (52%), sume semnificative au cheltuit și în restaurante și baruri (16,9%), dar și pe cumpărături (14%).

Turiștii care ne-au vizitat țara în vacanță au reprezentat 46,4% din total, cheltuielile lor constituind 42,8% din totalul cheltuielilor. Cheltuielile pentru cazare au constituit 43,6% din total, urmate de cumpărături (15,3%) și restaurante și baruri (15,1%).

Citeste si Locul superb din România în care turismul a fost lovit serios. E un tărâm sălbatic cu un farmec aparte

79,2% dintre turiști au ales să vină în România cu avionul. Alții au preferat autoturismele proprii (13,8%), autocarele și autobuzele (5,7%), vapoarele (0,7%). Pe ultimul loc al mijloacelor de transport alese de străini pentru a ajunge în România se află trenul (0,3%).

STUDIU: Mai mult de jumătate dintre români au cheltuit peste 1.500 euro în vacanţa de vară numai pentru zbor şi hotel

La rândul lor, românii au ales să-și petreacă concediile în Turcia, Egipt şi Grecia. 57% dintre turiştii români au cheltuit peste 1.500 de euro pentru o vacanţă, doar pentru zbor şi cazare, arată un studiu al touroperatorului Join UP!, citat de news.ro 

Pe locurile următoare se află destinații precum Muntenegru, Bulgaria, Spania, Cipru şi Tunisia.

6 din 10 turişti români din studiu s-au cazat vara aceasta la hoteluri de 5 stele, dublu faţă de media celorlalte 7 ţări studiate, iar 80% dintre turiştii români au optat pentru all inclusive sau ultra all inclusive.

Conform raportului, numărul turiştilor creşte de la an la an, tendinţa de mobilitate globală accelerată fiind evidentă şi în 2024.

Citeste si Cei mai mulți români și-au petrecut vacanța la mare, în sezonul estival. Rezervările au crescut cu 8,5% față de anul trecut

Vara aceasta, 57% dintre turiştii români din studiu au cheltuit peste 1.500 de euro pentru o vacanţă, doar pentru zbor şi cazare. Procentul este mai mare decât media globală a celorlalte ţări studiate, unde doar 43% dintre turişti s-au răsfăţat cu vacanţe mai scumpe de 1.500 de euro vara aceasta. Peste 60% dintre turiştii români au ales un hotel de 5 stele ca unitate de cazare, procent semnificativ care subliniază o tendinţă marcantă spre opţiuni de lux, de aproape două ori mai mare decât media de 36% din celelalte ţări studiate”, precizează touroperatorul.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult