Uber, una dintre cele mai mari comanii de ridsharing din România, a anunțat că va lansa în țara noastră un nou serviciu „Uber Melc”, ca reacție la informațiile din spațiul public legate introducerea unor noi reglementări de activitate pentru acest domeniu. Oficialii companiei vor să arate astfel cum s-ar putea desfășura traficul din România în absența serviciilor pe care le oferă cei care lucrează pentru aceste aplicații, transmite Profit.ro.
Uber Melc, disponibil în aplicația de ridesharing va fi disponibil azi și mâine. Compania din spatele acesteia vrea să le arate clienților cum va fi afectată activitatea sa dacă va avea chiar și cu 90% mai puțini șoferi și va cere mai mulți bani de la călători. Caracteristicile sunt un număr limitat de vehicule disponibile, timpi de așteptare mult mai mari, costuri ridicate semnificativ.
Guvernul ia în calcul schimbarea regulile pentru Uber și Bolt, după cum au cerut taximetriștii. Printre măsurile care ar putea afecta activitatea companiilor de ridesharing ca Uber și Bolt se numără eliminarea mașini închiriate, posibilitatea de a presa servicii de transport doar în județul de înmatriculare. Din această cauză, unii dintre șoferii care nu fac norme întregi pentru platforme amenință că vor renunța la această activitate.
„Prin Uber Melc vrem să ilustrăm cum va arăta peisajul mobilității urbane dacă noile propuneri pentru OUG 49/2019 vor fi implementate. În timp ce zeci de mii de șoferi vor fi afectați de schimbări, pasagerii vor avea timpi de așteptare foarte mari, dar și creșteri semnificative de costuri pentru călătoriile lor, acestea fiind două schimbări majore care vor influența înlăturarea unui serviciu esențial pentru mulți dintre ei”, a declarat Ana Maria Borlovan, Head of Driver Operations la Uber pentru Europa Centrală și de Est.
Citește și: Uber, condamnat să plătească taximetriştilor compensaţii în valoare de 164 de milioane de euro
Serviciile de transport alternativ vor fi reglementate în mod similar cu cele de taximtrie, iar șoferii care activează pe platformele Uber și Bolt nu vor mai putea încheia contracte de comodat sau închiriere pentru a colabora cu flote sau companii de transport alternativ.
Taxa de autorizare va fi majorată la 1.000 de lei, iar șoferii de pe platformele Uber și Bolt nu vor avea permisiunea să efectueze servicii de transport în afara județului în care dețin vehiculul, conform unei ordonanțe de urgență adoptată de Guvern.
Potrivit ordonanței pregătite în prezent de Guvern, șoferii care operează pe platformele Uber și Bolt nu vor mai avea posibilitatea să încheie contracte de comodat sau închiriere cu companii de transport pentru utilizarea vehiculelor lor în flotele de transport alternativ. În schimb, aceștia vor fi obligați să înființeze propriile firme pentru a oferi servicii de transport alternativ, ceea ce va implica o altă categorie de impozitare.
Această schimbare va avea un impact mai mare asupra șoferilor care lucrează în regim part-time, un aspect pe care specialiștii din domeniu îl consideră îngrijorător.
Citește și: Guvernul pregătește închiderea Uber și Bolt. 50.000 de șoferi vor rămâne fără venituri