UE sare în sprijinul procesatorilor de produse agricole din România. Comisia Europeană a aprobat, vineri, o schemă de ajutor, notificată de România pentru a sprijini procesarorii de produse agricole.
Suma alocată este de 200 de milioane euro (985 milioane de lei) și este menită să ajute firmele din sectorul de procesare să facă față mai ușor crizei declașate de războiul din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Această schemă de sprijin a fost aprobată pe fondul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.
Reprezentanții Comisiei Europene au transmis că ajutorul va lua forma unor granturi directe, iar în această măsură au fost incluse firmele din sectorul de procesare a produselor agricole, în special operatorii din industria morăritului, uleiurilor şi grăsimilor, produselor lactate şi prepararea nutreţurilor pentru animale.
UE urmărește ca prin această schemă să furnizeze lichiditate beneficiarilor eligibili, care sunt afectaţi de de situaţia geopolitică actuală şi creşterea costurilor la energie şi inputuri, determinate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
În urma evaluării notificării trimise de România, Comisia Europeană a constatat că schema-cadru de ajutoare a țării noastre îndeplineşte condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. Astfel, valoarea ajutorului nu va depăşi două milioane de euro per beneficiar, iar sprijinul se acordă până cel târziu la 31 decembrie 2023.
Mai mult, Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză.