Uleiul de măsline va avea modificări în ceea ce privește prețul, dar și producția. Se pare că Spania, cel mai important producător mondial de ulei de măsline se va confrunta cu o secetă, care va afecta în cele din urmă producțiile de anul acesta, în comparație cu anul trecut, lucru care va duce la majorarea prețurilor, arată estimările Comisiei Europene, potrivit Reuters.
Citește și: Prețul uleiului se modifică. Cât ne va costa un litru și când vor fi schimbate prețurile
Spania furnizează, în mod obișnuit, aproximativ 40% din producția mondială, însă temperaturile de foc care au lovit țara au afectat, vara trecută, întreaga recoltă. Această secetă nu a lovit doar Spania, ci și Portugalia, al patrulea producător de ulei de măsline și Italia, al doilea producător.
Singura țară care nu este afectată de temperaturile groaznic de mari, este Grecia, al treilea mare producător din UE, care se așteaptă la producții mari, însă nu suficient încât să acopere și gaura Spaniei.
„Este o catastrofă”, avertizează Primitivo Fernandez, şeful Asociaţiei Spaniole a Îmbuteliatorilor de Ulei Comestibil, atrăgând atenţia asupra efectelor secetei, crizelor economice şi războiului din Ucraina.
Cantitatea de ulei de măsline de anul acesta este estimată, pe plan global, cu 10% mai puțin decât nicelul de 3,1 milioane de tone din sezonul încheiat în 2021, a anunțat asociația Exportatorilor Spanioli, Asoliva.
„Cu fiecare zi în care nu plouă prognozele sunt şi mai pesimiste”, avertizează Dcoop, cea mai mare cooperativă a producătorilor de ulei de măsline din Spania.
A crescut prețul chiar și ambalajelor. Sticlele în care este pus uleiul de măsline s-a majorat cu 60% în 2022, conform firmelor de domeniu.
Această creștere a pornit prima data de la lipsa uleiului de floarea soarelui, în momentul izbucnirii războiului din Ucraina, dar și inflația a jucat un rol important în creșterea prețurilor, a ridicat costurile la îngrășământ.
În Spania, un litru de măsline ajunge la șapte euro, iar în februarie anul trecut, prețul era de cinci euro. Aceste majorări de prețuri a scăzut nivelul de cereri cu 8% în perioada februarie 2022-2023, arată datele companiile de consultanță Nielsen.
Alte articole: Creșteri de peste 50% la uleiul de cosum! Motivul pentru care prețul a explodat