- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultima lună în care pot fi reportate zilele de concediu rămase din 2022. Ce spune Codul Muncii

11 Jun, 21:07 • Bocioacă Bianca
Salariații care au rămas cu zile de concediu neluate în 2022 pot beneficia de acestea numai pâna la finalul lunii iunie.
Ultima lună în care pot fi reportate zilele de concediu rămase din 2022. Ce spune Codul Muncii

Este ulitma lună în care salariații care au rămas cu zile de concediu neluate în 2022 mai pot beneficia de acestea.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, conform Codului Muncii.

Așadar, zilele de concediu de odihnă rămase din 2022 se reportează și pot fi solicitate până în 30 iunie 2024, adică până în ultima zi a acestei luni. Codul Muncii interzice compensarea în bani a concediului neefectuat, cu excepția situațiilor în care contractul individual de muncă încetează, scrie viata-libera.ro.

Citește și: Trei zile libere în iunie pentru toţi angajaţii din România. Ce prevede Codul Muncii

Concediu 2024. Zile libere rămase

Anul 2024 vine cu o serie de minivacanțe pentru români, care promit să ofere momente de relaxare în zilele libere. După Paște și Ziua Muncii, urmează minivacanța de Rusalii, programată pentru perioada 21-23 iunie. Această oportunitate aduce cu sine trei zile libere consecutive, perfecte pentru escapade la munte sau la mare sau pentru a petrece timp cu cei dragi.

În luna august, românii se vor bucura de minivacanța de Adormirea Maicii Domnului, care se întinde pe 15-18 august. Este momentul ideal pentru a profita de zilele însorite ale verii și a căuta răcoarea și liniștea în destinații de vacanță. Apoi, în apropierea sărbătorilor de iarnă, vine o altă minivacanță, de data aceasta pentru Crăciun. Cu Sărbătoarea de Crăciun pe 25 și 26 decembrie, plus o zi liberă suplimentară pentru bugetari pe 27 decembrie, urmată de weekend-ul de 28 și 29 decembrie, această perioadă promite momente speciale alături de familie și prieteni, într-o atmosferă plină de magie.

Pe lângă aceste minivacanțe, românii vor beneficia și de o zi liberă legală în data de 24 iunie, a doua zi de Rusalii. Totuși, este important să ținem cont că zilele libere pentru bugetari pot fi diferite de cele pentru sectorul privat, iar unele minivacanțe pot varia în funcție de deciziile guvernamentale.

Citește și: 2 zile libere în plus de la stat pentru o categorie de români. Proiectul de lege se află în dezbatere

Potrivit codului Muncii, pe lângă zilele legale, românii mai au dreptul la:

– Concediu de odihnă, care, conform Codului muncii, este de minimum 20 de zile pe an, dar majoritatea companiilor acordă 21 de zile

– Ai dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială, cauzată de boală sau de accident, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru al salariatului. Absentarea de la locul de muncă în aceste condiții nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare, într-un an calendaristic, angajatorul și salariatul stabilind de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență, conform legii 283/2022.

– Concediu de maternitate de 126 de zile.

– Concedii medicale și concedii de risc maternal.

– Concediu de creștere copil (până la 1 an și 11 luni ai copilului).

– Concediu paternal de 20 de zile (10 zile de la stat, conform OUG 117/2022 plus 10 zile dacă a urmat un curs de puericultură).

De asemenea românii mai au dreptul la libere atunci când:

– căsătoria salariatului – 5 zile;

– căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;

– nașterea unui copil – 5 zile+ 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura (curs special de creștere a copilului);

– decesul soțului/soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;

– decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;

– donatorii de sânge – 1 zi;

– schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;

– 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.