- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultimă oră! Anunțul Austriei privind aderarea României la Schengen a stârnit reacții din partea Comisiei Europene!

11 Dec, 17:11 • Fundeanu Madalina
Comisia Europeană reacționează la anunțul Austriei privind aderarea României la Schengen. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus luni, la Bruxelles, că este mulţumit că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună.
Ultimă oră! Anunțul Austriei privind aderarea României la Schengen a stârnit reacții din partea Comisiei Europene!

Comisia Europeană reacționează ferm după anunțul Austriei privind aderarea României la Schengen. Astfel, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a comentat luni, la Bruxelles, că a luat notă de anunţul lui Karner şi că este mulţumit că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună, potrivit News.ro.

Protecţia frontierelor externe ale UE este „esenţială” pentru Comisie. Cu toate acestea, aceasta îşi menţine în mod fundamental evaluarea conform căreia România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile de aderare la Schengen.

Comisia Europeană a reacționat în urma anunțul Austriei privind aderarea României la Schengen

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a declarat luni, la postul public de radio Österreich 1, că a stabilit „condiţii clare” pentru Comisia Europeană care trebuie să fie puse în aplicare şi numai atunci ar fi de acord cu aşa-numitul „Air Schengen” pentru România, adică ridicarea controalelor la frontiere pentru traficul aerian.

După anunţul făcut în weekend privind o posibilă relaxare a dreptului de veto al Austriei la intrarea în Schengen a României şi Bulgariei, ministrul de interne Gerhard Karner consideră acum că Bruxelles-ul are un rol de jucat.

„Mingea este acum în terenul Comisiei”, a declarat Karner în emisiunea matinală de luni de la „Ö1”, relatează Kleine Zeitung şi Die Presse.

„Ideea este că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner.

Mai exact, el cere Comisiei să tripleze numărul de poliţişti de frontieră. Banii pentru infrastructura de protecţie a frontierelor trebuie să vină de la Comisia Europeană. Sunt necesare modernizări tehnice, în special la frontierele bulgaro-turcă şi româno-sârbă, a arătat ministrul austriac de interne.

De asemenea, Karner solicită intensificarea controalelor la frontierele terestre şi vrea ca România şi Bulgaria să preia solicitanţii de azil, în special afgani şi sirieni.

Karner a justificat cererea de controale permanente la frontierele terestre prin „problema cu traficanţii de persoane”. Din cele puţin peste 50.000 de cereri de azil în Austria, doar puţin sub 150 de migranţi au ajuns prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne de la Viena.

Citește și: Plafonarea prețurilor la alimente se poate prelungi și în 2024! Ministrul Agriculturii a explicat întreaga situație

Schengen
Schengen

Context

Pe data de 8 decembrie 2022, Austria a blocat extinderea sistemului Schengen fără frontiere pentru România şi Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanţi de azil. De asemenea, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen.

Presa austriacă, preia, citând agenţia bulgară de ştiri BTA, şi o declaţie a ministrul român de interne, Cătălin Predoiu, care a spus luni că anunţul lui Karner nu a fost surprinzător şi că era aşteptat.

„Cea mai importantă semnificaţie politică este că Austria şi-a schimbat poziţia. De acum încolo, vom intra pe terenul discuţiilor tehnice. Acestea vor avea loc în cadrul Forumului de la Salzburg, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne şi la nivel bilateral. Discuţiile vor avea loc la mai multe niveluri – bilateral cu Austria, trilateral cu Bulgaria, cvadrilateral cu Comisia Europeană şi multilateral cu toate ţările UE”, a spus Predoiu.

El şi-a exprimat speranţa că în acest an se va lua o decizie şi se va ajunge la un compromis. Ministrul român de interne s-a referit şi la paşii următori:

„Primul este votul din Parlamentul olandez, mandatul pe care îl va primi guvernul de acolo în ceea ce priveşte reformele din justiţia bulgară. Aceste discuţii vor fi purtate în paralel, tot cu colegii noştri bulgari”.

Karner va ajunge luni în Slovenia pentru a discuta despre viitorul Schengen în cadrul unei reuniuni cu miniştrii de interne din cadrul aşa-numitului „Forum Salzburg”. Consultările urmează să aibă loc marţi, la Brdo Pri Kranju. Pe lângă Austria, Bulgaria şi România, membre ale Forumului de la Salzburg sunt Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia. Statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova sunt, de asemenea, reprezentate.

Europarlamentarul Neos (partid austriac liberal de centru) Claudia Gamon a descris comportamentul guvernului federal austriac ca fiind „pur şi simplu jenant”.

„România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile de aderare la Schengen. Faptul că Karner vrea acum să negocieze pentru ceva la care au deja dreptul este o impertinenţă. România şi Bulgaria nu ne datorează nimic”, se arată într-un comunicat, citat de Der Standard.

Vezi și: Cum împarte Guvernul bugetul pe 2024 către ministere! Anunțul momentului pentru români. „Respectăm regula de aur”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...