Pensiile și salariile românilor sunt în pericol! Ultimele informații transmise de antena3.ro arată că Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au pus pe masa Guvernului o propunere pentru impozitarea progresivă.
La ora actuală, Guvernul are pe masă mai multe variante pentru impozitarea progresivă a salariilor și pensiilor din România. Una dintre ele este elaborată de FMI și Banca Mondială, instituții care au prezentat mai multe scenarii.
Primul scenariu propus este ca impozitul pe salariu să crească de la 10 la 15% pentru toate salariile din România, indiferent că vorbim despre cele încasate în mediul privat sau la stat. Al doilea scenariu elaborat de Banca Mondială și FMI prezintă două variante de impozit progresiv: 10% pentru angajații care iau în mână în jur de 6.000 lei, respectiv, 25% pentru salariații ale căror venituri depășesc suma de 6.000 lei.
Totodată, a doua variantă are în vedere menținerea impozitului de 10% pentru angajații care iau în mână 8.000 lei, iar în cele din urmă, aplicarea unui impozit de 25% pentru salariații care încasează în fiecare lună o sumă mai mare de 8.000 de lei. Guvernul are pe masă mai multe propuneri care au în vedere simularea impozitului progresiv. Rămâne de văzut care din aceste variante va rămâne.
Citește și despre: Impozitarea contractelor part-time, subiect de discuție în Guvern. Proiectul a trecut de Senat, deși coaliția de guvernare nu a ajuns la un acord
Din acest punct de vedere, reamintim declarația lui Nicolae Ciucă, în care a spus că situația este analizată de către reprezentanți, mai ales din perspectiva impozitării veniturilor care depășesc indemnizația încasată de președintele Iohannis. Aceasta este undeva la 15.000 de lei, iar una dintre simulările făcute de Guvern se referă la aplicarea unui impozit de 16% pentru salariile și pensiile care depășesc venitul președintelui Iohannis, în loc de 10%.
Mai mult decât atât, ultimele informații arată că Banca Mondială mai aruncă o bombă: instituția bancară propune eliminarea unor scutiri din IT, construcții, agricultură și sectorul alimentar. Mai exact, sunt vizate domeniile în care angajații nu plătesc o mare parte dintre contribuțiile de sănătate sau la pensii.
În același timp, Banca Mondială propune eliminarea scutirilor de impozit pentru toți pensionarii. Acest lucru ar duce la introducerea unui impozit pentru toate pensiile din România. Până la ora actuală, pensiile mai mici de 2.000 de lei nu sunt impozitate.
Banca Mondială prezintă în propunerea pusă pe masa Guvernului și idei de compensare cu beneficii sociale pentru persoanele care au venituri mici și pentru familiile cu mai mult de doi copii sau pensionari. Mai exact, oamenii care se încadrează în categoriile menționate în document ar putea fi scutiți de anumite plăți.