Nicolae Ciucă a explicat că este vorba despre o rectificare de aproximativ 500 de milioane de lei, prin care se are în vedere îndeplinirea angajamentelor în proiectele europene, asigurarea drepturilor salariale și a ajutoarelor sociale, precum și asigurarea de fonduri pentru compensarea efectelor secetei în agricultură.
„Ieri am avut o analiză în urma căreia s-a finalizat proiectul pentru tot ceea ce înseamnă noua rectificare bugetară, care va fi și ultima pe acest an. Proiectul a fost pus în dezbatere publică. Ceea ce este important este să subliniem că discutăm despre o rectificare bugetară de aproximativ 500 de milioane de lei și în felul acesta am asigurat redistribuirea banilor.
La nivelul fiecărui minister să se asigure îndeplinirea tuturor angajamentelor în proiectele europene și, de asemenea, tot ceea ce înseamnă asigurarea drepturilor salariale și a ajutoarelor sociale, având totodată în atenție aspectele legate de asigurarea fondurilor necesare pentru compensarea efectelor secetei în agricultură. (…) Rectificarea bugetară o vom adopta într-o ședință de guvern care avea loc mâine (joi – n.r.), sperăm la ora 11,00, în funcție de finalizarea procedurilo”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul ședinței de guvern.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că datele la zi despre economie sunt îmbucurătoare și nu există premise legate de intrarea într-o recesiune economică.
„Sunt date care ne bucură pe toți, pentru că am reușit în această situație deosebit de complicată să avem o creștere economică, instituțiile de evaluare europene situează România și pe trimestrul trei în primele locuri la creștere economică și avem, de asemenea, în vedere că evaluările pentru anul viitor într-un context în care există temeri pentru o recesiune economică, economia românească totuși să se încadreze pe o menținere a unei creșteri economice, sigur, nu foarte mari în actualul context, dar totuși nu avem premise prin care să vedem o intrare în recesiune economică”, a mai declarat Ciucă.
Ai mai putea citi și: Avertisment sumbru al directorului OMC. Marile economii ale lumii riscă să intre în recesiune
Premierul a mai explicat în declarațiile sale că este nevoie în continuare de prudență, echilibru și de măsuri care să sprijine investițiile.
„Sigur, suntem foarte realiști, depindem foarte mult de tot ceea ce înseamnă contextul economic și partenerii noștri economici. Este cât se poate de clar că o parte dintre aceste probleme vor afecta și economia românească. Avem nevoie în continuare de prudență, de echilibru și de măsuri și decizii prin care să continuăm să sprijinim investițiile, pentru că așa cum rezultă din analiza noastră, anul acesta am reușit să ne menținem într-o evoluție pozitivă economică datorită acestor investiții. (…)
La nivelul întregii agende guvernamentale, vom continua să sprijinim și vom continua să acordăm încredere sectorului de business și investiții, pentru că putem să observăm cât se poate de clar că avem în felul acesta instrumente prin care să protejăm și să menținem locurile de muncă, să mărim locurile de muncă și, de asemenea, spațiul financiar prin care să putem să analizăm creșterea salariului minim și, desigur, a pensiilor, astfel încât cetățenii țării să nu sufere întru totul efectele inflației, care a depășit 16%”, a afirmat Ciucă.