Vrei o pensie mai mare? Într-o mișcare surprinzătoare, Casa de Pensii din România a introdus recent o nouă cerință pentru cei aproape de vârsta de pensionare, generând un val de întrebări și preocupări în rândul viitorilor pensionari. Această schimbare neașteptată vine odată cu implementarea noii legi a pensiilor și impune un document suplimentar pentru cei care doresc să-și depună dosarele de pensionare, într-un proces care devine tot mai complex și mai exigent.
Conform noilor reglementări, angajații români pot să-și continue activitatea până la vârsta de 70 de ani, cu condiția de a obține acordul anual al angajatorului. Însă, această opțiune vine cu o cerință neașteptată pentru cei care doresc să intre în sistemul de pensii: prezentarea unui document din partea angajatorului, confirmând decizia solicitantului de a nu-și prelungi activitatea peste limita de vârstă.
De la începutul anului 2024, această prevedere a început să fie pusă în aplicare, iar viitorii pensionari se confruntă acum cu necesitatea de a obține acest document suplimentar pentru a-și putea depune cererile de pensionare. Această schimbare a stârnit un val de reacții critice în rândul populației, care consideră că această cerință nu este justificată și că complică în mod inutil procesul de obținere a pensiei.
Poți citi și: Românii care nu mai pot ieși la pensie fără penalizare. „Au o penalitate de maximum 30%”
Cu toate acestea, normele legislative în vigoare impun respectarea acestei cerințe, iar Casa de Pensii a început să solicite explicit acest document de la beneficiarii de pensie. Astfel, pentru a avea dreptul la o pensie mai mare și pentru a se conforma noilor reglementări, românii sunt acum obligați să obțină acest document din partea angajatorului lor, punându-i în fața unei noi bariere în drumul către o bătrânețe liniștită și sigură.
La 1 ianuarie, încă se aplica vechea lege a pensiilor și normele anterioare. În acest sens, în acel document nu era inclus în lista actelor necesare pentru depunerea cererii de pensionare conform vechilor reglementări.
„ Art. 46 (2) din Legea 360/2023 este însă în vigoare de la 1 ianuarie: „Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin.
(1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, se arată în articolul prevăzut de lege.
Mai exact, solicitantul pensiei pentru limită de vârstă trebuie să prezinte acum adeverința eliberată de angajator pentru a demonstra că atât el, cât și angajatorul, au decis să nu opteze pentru continuarea raportului de muncă/de serviciu, conform prevederilor legale în vigoare.
Vezi și: Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie. 2024 nu este cu noroc pentru toți