- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ultimele declarații ale premierului Marcel Ciolacu, despre aderarea României la Schengen. „O să continuăm și pe căi diplomatoce și cu toată puterea de convingere să schimbăm părearea d-lui cancelar Nehammer”

28 Oct, 16:37 • Fundeanu Madalina
România speră în continuare să adere la spațiul Schengen, chiar dacă Austria se opune. Premierul României, Marcel Ciolacu a declarat că țara noastră nu trebuie să se demoralizeze, ținând cont că mai multe țări membre au introdus verificări suplimentare în spațiul Schengen.
Ultimele declarații ale premierului Marcel Ciolacu, despre aderarea României la Schengen. „O să continuăm și pe căi diplomatoce și cu toată puterea de convingere să schimbăm părearea d-lui cancelar Nehammer”

România face tot ce este posibil în continuare să adere la spațiul Schengen, în ciuda faptului că Austria se opune. Premierul României, Marcel Ciolacu a declarat că țara noastră nu trebuie să se demoralizeze, având în vedere că mai multe țări membre au introdus verificări suplimentare în spațiul Schengen, conform site-ului știripesurse.ro.

Marcel Ciolacu, despre refuzul Austriei de a permite României să adere la Spațiul Schengen

Premierul a făcut precizarea, chestionat fiind de jurnalişti ce se întâmplă cu spaţiul Schengen, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că acesta nu mai funcţionează.

„Întreaga Europă a spus (că Schengen nu mai funcţionează – n.r.) şi a zis Consiliul European acest lucru şi sunt foarte multe ţări care au cerut, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu, o gestionare mai strictă a persoanelor când trec graniţa. Avem spaţiul Schengen. Până când el se desfiinţează, România doreşte să adere şi vom continua negocierile”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Sunt multe țări care au cerut o gestionare mai strictă a persoanelor când trec granița. România dorește să adere. Încercăm în luna decembrie să ajungem cât mai aproape de această negociere. O să continuăm și pe căi diplomatoce și cu toată puterea de convingere să schimbăm părearea d-lui cancelar Nehammer”, a spus Ciolacu.

Citește și: Klaus Iohannis răbufnește pe tema Schengen. „Realitatea e că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape nu mai există”

Marcel Ciolacu a vorbit despre aderarea României la Schengen
Marcel Ciolacu a vorbit despre aderarea României la Schengen

De asemenea, nu cu mult timp în urmă, Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE) refuzul acestei ţări, el precizând că doreşte ca în acest demers să aibă ca partener Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, care şi-au precizat susţinerea pentru aderarea ţării noastre, potrivit News.ro.

În contextul în care a fost întrebat ce se întâmplă cu refuzul Austriei privind accederea României în Schengen, premierul a afirmat că „în primul rând trebuie să existe un vot de veto din partea Austriei”.

„Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, fiindcă a ieşit din termen, el ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă, nu ştiu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim… dar acum eu cred că se impune de a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiţie”, a arătat Ciolacu, conform News.ro.

El a subliniat că sunt două momente:

„În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie avem a doua şedinţă JAI, amândouă sunt sub preşedinţia Spaniei şi ţin legătura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce priveşte trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez şi toată susţinerea ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a declarat premierul, conform sursei.

Vezi și: Ministrul Energiei vrea să găsească bănci care să cumpere creanțele furnizorilor de energie și gaze asupra statului pentru sumele datorate drept compensații de la buget pentru plafonare. „Pentru că e o preocupare în rândul companiilor de furnizare: ce facem dacă nu vin acești bani de la buget?”