Lucian Bode prezintă ultimele scenarii legate de aderarea României la Schengen. Acesta explică ce șanse mai are țara noastră și mai ales când s-ar putea dezbate din nou acest subiect destul de sensibil.
„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a spus vineri Lucian Bode, ministrul de Interne.
Lucian Bode susține că este complet „injustă” decizia Austriei de a nu vota pentru aderarea României la spațiul Schengen.
„Surprinderea noastră este cu atât mai mare cu cât veto vine din partea unei țări, Austria, care fără argumente a dat acest veto în condițiile în care pe data de 16 noiembrie, aici la București, valida printr-o declarație susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a spus Bode.
Oficialul a explicat că anterior votului de joi, în 23 noiembrie și 5 decembrie, România a propus mai multe soluții, care „nu au fost auzite” de austrieci:
„Vorbesc de plan de acțiune, de colaborare polițienească, de acțiuni comune la frontieră, de preluare migranți”.
Citește și: Raiffeisen Bank a păgubit românii! Banca austriacă a returnat 13,4 milioane de euro, anunță ANPC
Mai mult, ministrul spune că nu au fost luate în considerare nici soluțiile propuse de Comisie. Se așteaptă ca membrii JAI ar putea dezbate acest subiect abia în luna martie. Până atunci, România trebuie să caute soluțiile prin care să primească voturi în unanimitate.
„Regulile sunt foarte clare, o decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar de Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul Consiliu JAI ordinar este programat pentru luna martie. Dacă până atunci, va exista un Consiliu extraordinar, și președinția în exercițiu, cehă, a Uniunii, președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea serviciliu juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedrurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot și de unanimitate”, a mai spus ministrul de Interne.
Ai mai putea citi: Lista companiilor austriece din România. Ce mari instituții ar putea fi boicotate de români, după ce Austria nu a votat aderarea la Schengen