Persoanele care se află în situația să aibă nevoie să „cumpere” vechime pentru a compensa perioadele când nu au contribuit la sistemul de pensii pot profita de această oportunitate până la data de 31 decembrie 2024, în conformitate cu noua Lege a Pensiilor și cu OUG 70 și 163 din 2023.
Citește și Pensii de până la 3.000 de euro pentru o categorie de români. Cum poți obține acești bani
Potrivit ultimului cadru legal, cumpărarea vechimii include semnarea unui acord de asigurare socială cu instituția de pensii și efectuarea de plăți reprezentând contribuții la pensie.
Opțiunea nu este disponibilă pentru cei care sunt deja pensionați, iar perioadele de vechime pot fi achiziționate doar în scopul pensionării la vârsta standard.
Persoanele care îndeplinesc condițiile legale pot să opteze pentru asigurare retroactivă pe perioade neconsecutive sau consecutive, cu condiția ca durata totală a acestor perioade să nu depășească un total de șase ani.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 70/2023, indivizii au posibilitatea de a încheia un contract de asigurare socială retroactiv cu Casele Teritoriale de Pensii, până la finalul anului 2024.
Această facilitate le permite să-și achiziționeze retroactiv vechimea pentru un maxim de șase ani calendaristici anteriori datei încheierii contractului de asigurare socială.
Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de cetățenii care îndeplinesc toate condiţiile enumerate în Legea Pensiilor, după cum urmează: ”nu au calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială. După cum stabilește OUG 163/2020, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
De asemenea, oamenii îşi pot alege venitul asigurat la pensie care trebuie să fie cel puţin egal valoarea salariului de bază minim brut pe economie, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.
Salariul minim brut pe economie e de 3.300 de lei în prezent, iar executivul spune că nu îl va majora până în iulie 2024.
Cota CAS de 25% se aplică asupra venitului ales pentru asigurarea la pensie.
Drept care, în prezent, contribuţia de asigurări sociale aferentă asigurării retroactive la nivelul salariului minim pe economie e de 825 de lei pentru fiecare lună asigurată, potrivit unui calcul realizat de Economica.net.
Oamenii care vor să îşi cumpere vechime pentru perioada maximă de şase ani prevăzută de lege şi care încheie contractul cu Casa Teritorială de Pensii în perioada ianuarie-iunie 2024 vor plăti, în total, 59.400 de lei pentru asigurarea retroactivă, potrivit prevederilor actelor normative care reglementează această modalitate de asigurare la pensie, conform sursei citate.
OUG 163/2023 – alte specificații de care viitorii pensionari trebuie să țină cont.
Contractele pot fi stabilite numai pentru perioadele care se încadrează între momentul când o persoană împlinește 18 ani și data când aceasta atinge vârsta standard de pensionare.
Durata acoperită de contractul de asigurare va conta ca perioadă de contribuție și va fi considerată în calculul pensiei de vârstă.
Persoanele interesate de achitarea retroactivă a contribuțiilor la pensie au posibilitatea de a semna mai multe contracte de asigurare socială, cu condiția ca durata totală a perioadelor asigurate însumate să nu depășească șase ani.
Contractul trebuie încheiat în scris cu casa teritorială de pensii relevantă, în funcție de domiciliu sau reședința beneficiarului.
Acesta poate fi semnat personal de beneficiar sau, după caz, de un reprezentant legal sau un mandatar desemnat prin procură specială.
Suma datorată pentru CAS aferentă perioadelor pentru care oamenii se asigură retroactiv poate fi achitată fie într-o tranşă, fie în mai multe tranşe, până la finalul anului 2024.
Contractul de asigurare socială se încheie doar în scopul obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi, implicit, doar pentru perioade anterioare.
Ultimul an în care se poate cumpăra vechime în muncă.