După respingerea contestației la CNSC, Compania de Drumuri poate să semneze, potrivit legii, contractul de 1,5 miliarde de lei fără să mai aștepte decizia CAB. Până acum instanța nu a stabilit vreun termen pentru această cauză.
Având în vedere calendarul PNRR, e posibil ca CNAIR și UMB să semneze rapid contractul. Curtea de Apel București a decis, în 2020, să anuleze decizia Guvernului prin memorandum și CNAIR de semnarea a contractului cu UMB pentru Lotul 4 al Drumului Expres Craiova-Pitești. E cel mai bun exemplu de contract „întors” în instanță. Legea Achizițiilor Publice s-a schimbat de la acel moment, iar acum obligă Autoritatea contractantă la semnarea contractului după decizia CNSC.
Citește și Studiu inedit. Cum au călătorit românii în primele 8 luni ale anului. Top destinații favorite
„Asocierea SA&PE CONSTRUCT S.R.L. – SPEDITION UMB S.R.L. – TEHNOSTRADE S.R.L. a fost desemnată câștigătoarea contractului pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 a autostrăzii Târgu Mureș-Târgu Neamț cu prețul de 1,56 miliarde de lei (fără TVA). Constructorul român trebuie să finalizeze lucrările (finanțate prin PNRR) în de 30 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare si 24 de luni perioada de execuție a lucrărilor, pentru cei 29,91 km ai acestei secțiuni (Leghin-Târgu Neamț) care face parte din A 8 (Târgu Mureș-Târgu Neamț-Iași-Ungheni)”, a anunțat șeful CNAIR, Cristian Pistol, la momentul desemnării.
Constructorul Danlin din județul Neamț a transmis, în contestația făcută, că oferta UMB pentru lotul 3 al Autostrăzii Moldovei trebuie să fie descalificată fiindcă nu poate să justifice disponibilitatea utilajelor. Oferta financiară a fost de 77% din estimarea CNAIR, în ciuda faptului că Legea Achizițiilor Publice amintește că oferta nu poate fi sub 80%.
O altă contestație similară Danlin împotriva UMB, pe secțiunea Bacău – Pașcani (Autostrada Moldovei), a fost respinsă la CNSC. UMB a câștigat contractul pentru proiectarea și execuția lotulului 3 Leghin – Târgu Neamț, în data de 19 iulie, cu o ofertă de 1,56 miliarde lei (100 de puncte), iar pe lotul 2 s-a situat Asocierea Danlin XXL – InterTranscom cu 90,72 puncte. Pe locurile 3 și 4 au fost Tekfen și Mapa cu 88 și 81 de puncte.
Citește și Cresc facturile românilor! Cât o să plătim în iarna 2023