În ultimii trei ani, românii au observat o creștere semnificativă a prețurilor alimentelor de bază, potrivit datelor statistice. Deși cifrele oficiale arată o creștere de 40%, consumatorii raportează că unele alimente, precum ouăle, carnea de pui, uleiul, cartofii, făina și zahărul, au devenit aproape dublu mai scumpe decât acum trei ani.
Cartofii au cunoscut cea mai mare creștere în acest interval de timp. Deși Institutul Național de Statistică indică o creștere a prețului cu 83%, consumatorii afirmă că prețul unui kilogram de cartofi a crescut de două sau chiar de trei ori mai mult. În piețe și hipermarketuri, prețurile oscilează între 3,3 lei și aproape 5 lei pentru un kilogram de cartofi.
Vezi și: Se lansează o nouă finanțare cu fonduri europene pentru români. Sunt 400 de milioane de euro în joc
Potrivit profesorului de economie Cristian Păun, această creștere semnificativă a prețurilor la cartofi reflectă o problemă de producție în România. Situația este similară și pentru alte alimente de bază, cum ar fi carnea de pui, ouăle și roșiile, care s-au scumpit cu 81%, respectiv de două ori și jumătate, respectiv 55%.
În timp ce statisticile oficiale arată o creștere de 30% a prețurilor detergenților, consumatorii resimt o creștere de 70%. Aceste discrepanțe pot fi atribuite faptului că datele statistice reprezintă o medie ce cuprinde toate tipurile de gospodării din țară.
Economiștii subliniază că importând o mare parte din alimentele sale, România „importă” și inflația din țările de origine ale acestora, contribuind astfel la creșterea generală a prețurilor alimentelor.
Vezi și: Vechime în muncă la pensie 2024. Anunț pentru românii care nu lucrează cu 8 ore