Românii vor avea parte de și mai multe scumpiri la raft, în magazine. Oamenii vor scoate sume considerabile de bani din buzunare pentru un aliment important, pe care îl folosesc zi de zi, conform informațiilor relatate de Antena 3 CNN.
Este de așteptat ca preţurile la zahăr brut să înregistreze un salt anual de aproape 20% în 2024, pe măsură ce piaţa mondială va ajunge într-o situaţie de deficit în următorul sezon, arată rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters în rândul a 12 traderi şi analişti.
Livra (0,4536 kilograme) de zahăr ar urma să încheie anul la o cotaţie de 24,5 cenţi, în creştere cu 5% faţă de preţul înregistrat la închiderea şedinţei de marţi şi cu 19% peste nivelul înregistrat la finele anului trecut, estimează analiştii.
Ai mai putea fi interesat și de: Efectul „waterbed”, în urma plafonării adaosului comercial la alimentele de bază. Bogdan Chirițoiu: „Retailerii au crescut alte prețuri și câștigă ca înainte”
Producţia acestui aliment în zona de centru-sud a Braziliei, care este principala regiune producătoare din ţară, este aşteptată să rămână solidă în ciuda unei uşoare scăderi a producţiei de trestie de zahăr, în condiţiile în care facilităţile de procesare dau întâietate producţiei de zahăr în locul celei de etanol pentru biocombustibil.
Pe de altă parte, se așteaptă o scădere a producţiei acestui aliment în India, al doilea mare producător mondial.
„Piaţa zahărului rămâne una stresată. Să te bazezi pe o singură sursă de aprovizionare nu este o situaţie sănătoasă iar zona de centru-sud a Braziliei nu poate salva piaţa de una singură.
Fără o creştere în India, producţia mondială de zahăr este posibil să scadă în 2024/25″, estimează traderul Czarnikow.
Estimarea medie a traderilor şi analiştilor intervievaţi de Reuters arată spre un surplus global de zahăr de 500.000 de tone în sezonul actual, octombrie 2023/ septembrie 2024, care se va transforma într-un deficit de 700.000 de tone în sezonul următor 2024/25.
Citește mai multe știri despre: Producătorii de zahăr din România, exasperați de importurile din Ucraina. Deși interzise prin lege, produsele ucrainene ajung pe rafturile magazinelor din țara noastră