Gerul neașteptat din luna aprilie a lăsat sute de fermieri cu lacrimi în ochi. Cei care nu au avut o soluție să-și protejeze culturile, având plantații în câmp, își calculează de acum pagubele. Este și cazul lui Costel Vișan, un arădean care plantează căpșuni de cinci ani.
Pentru că nu te poți pune cu vremea, nemuțumirea agricultorului vine acum din faptul că nu găsește înțelegere la societățile de asigurare pentru a încheia polițe în caz de calamități naturale.
„Pe o rază de 20-30 km sunt singurul care cultivă căpșuni. Am făcut și cerere la primărie, să vină să facă evaluare, dar mi s-a spus și de la MADR că pot doar să scap de impozit la Finanțe. Mai sunt oameni cu rapiță, mai sunt oameni cu pomi. Eu cel puțin 4.000 – 5.000 euro am investit pe suprafața aceasta. Numai acum, cu foliile, pentru că am avut folie anti-îngheț pusă, am avut folia de mulcire”, a declarat fermierul, pentru Adevărul.
Citeșteși: Ce verdețuri găsești în această perioadă în piețe și supermarketuri. Fac minuni pentru organism
Plantația din care mai puțin de 15-20% dintre plante s-au salvat 6.000 mp. Căpșunile, spune fermierul, ar fi trebuit să se coacă la începutul lunii mai.
„Vindeam în piețe. Eu ieșeam prin 5 mai cu ei, dar nu mai ies, n-am cu ce. Mai sunt ici și colo flori, poate în 20 mai să fie, dar nici 15-20% nu cred că mai e. Am avut soi bun de căpșuni, anul trecut am avut niște căpșuni la 40-50-60 grame bucata, și la 80 grame”, a adăugat fermierul.
Anul trecut, pagubele au fost cauzate de grindină, care s-a abătut chiar când se pregăteau de cules.
„Eu am vrut să-mi asigur culturile, eu nu mă las, că am casa asigurată, tot, dar nu vor să-mi asigure culturile. Firmele de asigurări nu vor să asigure din cauză că sunt culturi care sunt expuse riscului. Aș fi fost dispus să plătesc chiar dublu”, explică Vișan.
De cinci ani, de când a înființat plantația de căpșuni, într-unul singur a avut parte de câștig: „Anul trecut nimic, anul ăsta nimic, acum cinci ani nimic, acum patru ani nimic, eu într-un singur an, în cinci ani de zile, am avut și eu un beneficiu, în jur de 6.000 euro, de la o investiție de 4.000. Soția a zis că mai bine ne lăsăm și mergem afară, că acolo se câștigă mai bine. N-am ieșit, pentru că mie îmi place aici în țară. La noi e fermă curată, frumos lucrat, aranjat. Eu, de bine, de rău, m-am angajat acum trei ani. Lucrez, iar banii ce-i câștig eu și băiatul i-am băgat în câmp aici”.