Băutură tradițională cu care bărbatul a dat lovitura este pălinca. În această zonă, producerea ei urmează reguli străvechi, respectate cu sfințenie de localnice, de altfel, Bihorul fiind renumit pentru arta distilării.
O sticlă de doar jumătate de litru ajunge să coste până la 200 de lei. Însă, prețul este unul justificat, pentru că procesul este destul de lung. Conform reglementărilor, fiecare familie are dreptul să producă anual până la 50 de litri de pălincă pentru consum propriu.
Pălinca de Bihor este lăudată la toate târgurile de produse tradiționale din Europa pentru gustul și tăria ei.
“După ce facem 4-5 cazane acolo, le transferăm în cazanul care e dublu distilat, asta durează în jur de 6-7-8 ore. Acelaşi lucru, doar că atunci totul era manual. Apa se trăgea din fântână manual, acum avem de la reţea. Aici era manul învârtit, acum avem motor, ne-am emancipat şi noi un pic”, a declarat Florian Chișe pentru observatornews.ro.
Pălinca este o băutură alcoolică tradiţională, obținută exclusiv prin fermentarea şi distilarea unui fruct cărnos. În Bihor, băutura de la prima distilare se numeşte votcă şi are cel mult 25 grade. Ca să ajungă la tăria specifică, votca se fierbe a doua oară la foc potolit.
Țuica obţinută de la a doua fierbere se numeşte faţadă, adusă la tăria de 50 de grade prin diluţia cu o anumita apă, a căror izvoare numai pălincărașu o cunoaşte. Unii producători consideră că butoiul „şlefuieşte pălinca” și de aceea o învechesc în cele de dud sau stejar.