Un bărbat din Galați a dat lovitura cu o băutură inventată de el. Sute de mii de români stau zilnic la coadă pentru a testa băutura românească mai bună decât Coca Cola sau alte sucuri cunoscute în întreaga lume.
Băutura este un amestec energizant premiat cu aur la un salon internaţional de invenţii. Timp de 16 ani, bărbatul a testat reţeta, iar acum a dat lovitura.
“Rezultatul are multe beneficii asupra organismului. Principiile active din plantele folosite oferă un aport de vitamine şi minerale care energizează organismul şi îl hrăneşte în mod natural. De asemenea, ajută organismul să se refacă fizic şi psihic”, a spus Cristian Gheorghiu pentru Economedia.
Și chiar dacă nu mai e chiar „ieftină ca braga”, românii trebuie să plătească 12 lei pentru o sticlă de 2 litri, investiţia românului, de 30.000 de euro, aceeaşi sumă pe care a primit-o şi prin finanţare europeană, s-a bucurat de apreciere unanimă.
Braga este o băutură răcoritoare, cu gust dulce-acrișor, care se obține prin fierberea cu apă a meiului măcinat. Este o băutură a turcilor nomazi din Asia Centrală, consemnată începând din secolul X, care mai apoi a ajuns în Anatolia, iar de acolo s-a răspândit, inclusiv în Balcani.
Braga este tulbure, mucilaginoasă, cu substanțe coloidale în suspensie, datorită conținutului mare de extract cu substanțe hrănitoare, cu cantități foarte mici de alcool și de produse de fermentație acidă. Dacă este preparată corect, în condiții bune și depozitată corespunzător, braga poate fi considerată ca o băutură igienică.
Fermentația băuturii începe printr-o slabă fermentație alcoolică care, în scurt timp, este înlocuită prin fermentație acidă de tip lactat, acetic, butiric etc.
Braga este un mediu complex, propice dezvoltării diferitelor microorganisme. Cea mai mare parte dintre microorganisme o reprezintă cele din tipul Escherichia coli și Sacharomyces, care imprimă o aromă particulară pronunțată. Se mai găsesc cocci, bacili, mucegaiuri de tipul Mucor. Uneori, în bragă se mai adaugă zaharină și acid salicilic, pentru îndulcire și asigurarea conservabilității.