Angajatul unei bănci din Timișoara a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, după ce bărbatul a luat un credit în numele verișorului său. Frauda a fost descoperită în momentul în care angajatul băncii nu a mai putut să plătească ratele.
Alte articole: Greutatea ideală în funcție de vârstă și înălțime, pentru femei și bărbați. Câte kilograme ar trebui să ai
Bărbatul a luat creditul în numele verișorului său, ale cărui date de identitate le avea. Creditul de nevoi personale era în valoare de 85.000 de lei. Angajatul băncii a plătit ratele până la un moment dat, când nu a mai putut să achite datoria. În acel moment, titularul creditului a fost somat să plătească. Știind că nu este client, nu a luat niciun împrumut și nu a deschis niciun cont la această unitate bancară, iar datele de contact cu care figurează în sistemul bancar nu îi aparțin, bărbatul pe numele căruia a fost luat creditul s-a dus la bancă să ceară lămuriri.
În momentul în care a aflat că ofițerul de credit a fost vărul său, titularul creditului a luat legătura cu verișorul său, care a recunoscut că, având datorii, a luat un credit folosind datele de identitate ale verișorului său. Bărbatul pe numele căruia a fost luat creditul a transmis băncii că problema este rezolvată, dar având suspiciuni că a fost comisă o faptă de fals și înșelăciune, banca a sesizat Poliția.
În urma anchetei, angajatul băncii care a luat un credit în numele verișorului său a recunoscut tot, mărturisind că dependența de jocuri de noroc l-a dus în situația de a acumula datorii pe care nu le-a mai putut achita, iar pentru a scăpa de datorii s-a gândit să ia un credit pe numele verișorului său, urmând să achite acest credit în rate.
„Inculpatul a declarat că de-a lungul timpului a avut perioade în care a jucat mulți bani la jocurile de noroc, astfel că a devenit o patimă pentru el și a acumulat datorii foarte mari. Întrucât nu mai reușea să mai achite datoriile, a ajuns într-o depresie în anul 2018, iar în acest context a comis și faptele sesizate în plângerea penală.
În anul 2018, neavând nicio variantă de a face rost de bani și contractând deja prea multe credite în nume personal, s-a gândit la ideea de a scoate un credit bancar de la unitatea bancară în care își desfășura activitatea, în ideea de a-și achita datoriile strânse și de a plăti ratele pentru împrumutat sau chiar de a rambursa anticipat creditul contractat astfel”, se arată în rechizitoriu.
În urma procesului judecat la Judecătoria Timișoara, angajatul băncii (plecat între timp din bancă) a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare și plata sumei de 25.000 de lei (credit neachitat).
„Instanța reține că inculpatul este în vârstă de 33 de ani (29 la momentul săvârșirii faptelor), are studii superioare și lucrează în prezent ca șef magazin. De asemenea, acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, aflându-se la prima confruntare cu legea penală şi este o persoană integrată în societate, cu posibilităţi evidente de îndreptare a conduitei”, și-a justificat decizia Judecătoria Timișoara. Sentința poate fi atacată cu apel.