- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un bucureștean s-a trezit cu 50 de lei în plus pe nota de plată, în Centrul Vechi: „Fiți foarte atenți”

24 Jun, 23:04 • Adrian Popovici
Un buucreștean s-a plâns că a fost la un pas să fie victima unei „țepe” în Centrul Vechi din Capitală. Acesta a explicat că pe nota sa de plată un bacșiș de 50 de lei a fost adăugat fără a fi fost informat.
Un bucureștean s-a trezit cu 50 de lei în plus pe nota de plată, în Centrul Vechi: „Fiți foarte atenți”

Un incident neplăcut a avut loc în Centrul Vechi din București, unde un client al restaurantului Taverna Covaci a fost la un pas să fie păcălit cu câteva zeci de lei în plus la nota de plată. Bărbatul a comandat un mix grill pentru patru persoane, șapte beri, o salată de varză și o turtă tradițională, iar la finalul mesei, nota de plată a arătat suma de 495 de lei, notează România TV.

Deoarece clientul cunoștea prețurile din meniu, acesta a observat imediat o discrepanță de aproape 50 de lei. Verificând bonul fiscal, a descoperit că chelnerul din Centrul Vechi adăugase automat un bacșiș de 10% din valoarea totală a consumației, fără ca acesta să fie informat sau să-și exprime acordul.

În mod obișnuit, fiecare client are libertatea de a decide dacă lasă sau nu bacșiș, iar practica de a include automat bacșișul pe bonul fiscal este ilegală. Dacă nu ar fi fost atent, bucureșteanul care a vrut să meargă la masă în Centrul Vechi ar fi riscat să lase bacșiș de două ori, o dată pe bonul fiscal și a doua oară cash, din obișnuință sau politețe.

Centrul Vechi
Centrul Vechi

Te-ar putea interesa și: Masa la restaurant, un lux pentru români. O clătită cu topping de ciocolată, 39 de lei în Centrul vechi

Avertisment pentru cei care merg în Centrul Vechi

Asociația pentru Protecția Consumatorului a intervenit, aducând incidentul în atenția publicului și avertizându-i pe consumatori: „Fiți atenți la bonul fiscal când consumați la Taverna Covaci. Altfel, riscați să plătiți bacșiș de două ori: o dată pe bonul fiscal cu cardul, fără a fi informați, și a doua oară cash, din obișnuință sau din politețe”.

Conform legii, clienții pot lăsa bacșiș între 0% și 15% din valoarea consumației, în funcție de dorința fiecăruia. Bacșișul trebuie specificat pe bonul fiscal, pentru a fi legal, altfel se consideră evaziune fiscală. Operatorii economici sunt obligați să prezinte clientului o notă de plată preliminară, care să includă rubrici pentru stabilirea nivelului bacșișului.

Acest incident din Centrul Vechi ne arată cât de important e să  verificăm bonurile fiscale pe care le primim atunci când ne comandăm ceva de băut sau de mâncat pentru a evita astfel de neplăceri.

Citește și: Cu cât sunt plătite clientele false din cluburile din Centrul Vechi