Un cuplu din Bacău și-au deschis un business cu struți africani, care a ajuns acum un autentic punct de atracție mai ales pentru elevi, care sunt aduși cu sutele de profesori, pentru a vedea cele mai mari păsări alergătoare de pe Pâmânt.
O familie de struți este formată dintr-un mascul și două femele, iar la ferma de lângă Bacău trăiesc 8 familii adulte (24 de struți) dar și mai mulți pui. Deocamdată, dată fiind cererea foarte mare de ouă și pui de struț, vânzările se fac de multe ori cu programare.
Citește și: O fermă de struți a însemnat succes garantat pentru un tânăr de doar 20 de ani! Familia sa l-a inspirat!
„Eu și soția am lucrat mulți ani în Anglia, acolo ni s-au născut cei doi copii, de 4 și 8 ani. Ne-am întors definitiv în România în vara anului 2021.
Înființarea unei ferme de struți a fost un vis de-al meu mai vechi, iar azi, după fix doi ani de când ne-au ajuns primele trei familii de struți tineri, cumpărate de la Oradea, pot spune că este o afacere profitabilă.
Inițial am văzut un reportaj bine documentat, apoi am vizitat toate fermele mari din România, pentru a ști ce condiții trebuie să le ofer acestor păsări speciale”, povestește Iosif Butacu, pentru Adevarul.ro.
Ferma familiei Butacu este deschisă vizitării pentru oricine sună și se programează. Zilnic 10-15 familii trec porțile pentru a vedea de aproape struții. Ghizi primitori sunt chiar proprietarii fermei, iar la intrare nu se plătește nicio taxă, dar cei care doresc să sprijine bunăstarea păsărilor pot pune bani în pușculița destinată achiziționării furajelor.
„Avem foarte multe vizite, practic, telefonul sună încontinuu. Am avut și peste 1.500 de elevi într-o lună, dar și familii care vin să privească struții.”, spune Iosif Butacu.
Câmpul cu struți de lângă Bacău a necesitat o investiție de început de aproximativ 50.000 de euro. O familie tânără de struți, care încă nu sunt reproducători, costă în jur de 2.500 de euro, iar una adultă, reproducătoare, 4.000 de euro.
Păsările au nevoie permanentă de apă curată și de furaje, bazate pe opt tipuri de cereale (grâu, porumb, ovăz, orz, lucernă uscată, șprot din floarea soarelui, șprot de soia, tărâțe de grâu), făină din pește, dar și pe multă lucernă.
„Struții trăiesc în captivitate aproximativ 60 de ani, dar în libertate pot ajunge și la 90 de ani. O femelă face într-un sezon, din martie până în luna septembrie, în medie, 60-65 de ouă. Am avut o femelă care a făcut 80 de ouă, iar alta, 74.
Am înțeles că sunt și cazuri în care au făcut 100 de ouă pe sezon. Avem foarte mare cerere pentru ouă, dar și pentru pui, care au fost rezervați, pe bază de avans, încă de anul trecut.
Pentru o fermă de struți, îți trebuie o investiție de minim 50.000 de euro, dar și răbdare, în primii ani, până când ferma atinge maturitatea”, mai spune Iosif Butacu, potrivit sursei menționate mai sus.